Naslovna Info POČELA BERBA JABUKE: Rod prepolovljen, ali plasman siguran

POČELA BERBA JABUKE: Rod prepolovljen, ali plasman siguran

GRADIŠKA – U voćnjacima gradiškog Potkozarja počela je berba jabuke‚, koja će, prema procjeni voćara, trajati do kraja oktobra.

Marinko Šljivar iz Jablanice kaže da oni ove godine neće imati problem s plasmanom. Imaju dovoljno berača i vjeruje da će ovaj važan posao biti obavljen kvalitetno i u planiranom roku.

– Zbog specifičnih vremenskih prilika i mraza u aprilu, gradiški voćari će ove godine ubrati trećinu jabuka u poređenju s prošlom godinom. Ipak, kvalitet ovog voća je dobar, te će djelimično nadoknaditi štetu zbog slabijeg roda jabuke – kazao je Šljivar, koji je nedavno završio berbu kruške, čiji rod je bio takođe umanjen, ali kvalitet iznad očekivanog.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Povoljni vremenski uslovi, puno sunčanih dana, navodnjavanje i berba u više prohoda je doprinijela da plodovi dostignu zadovoljavajuću krupnoću, odličnu boju i veliki postotak šećera.

Ipak, zbog manjeg roda jabuke, u Srpskoj će biti manjak domaćeg voća na tržištu, zbog čega će cijena biti mnogo veća, istakao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

– Rod jabuke je prepolovljen, dok je rod kruške umanjen za više od 60 odsto – rekao je Dojčinović.

Voćari iz Srpske, tvrdi on, neće biti u mogućnosti ni da snabdiju domaće tržište, ni da obezbijede dovoljne količine jabuke za izvoz.

Dojčinović je podsjetio da je ova godina za voćare loše počela nepovoljnim vremenskim uslovima, a da im je dodatne probleme izazvala epidemija virusa korona.

On je pohvalio potez Vlade Republike Srpske kojim će javne ustanove imati obavezu da kupuju domaće proizvode.

– Voćarima to mnogo znači, pogotovo sitnijim proizvođačima. Oni bi na taj način imali sigurne kupce, a naše ustanove kvalitetan domaći proizvod – napomenuo je Dojčinović.

Izvor: SRPSKA INFO / MILAN PILIPOVIĆ