Naslovna Info Gradiška POČAST ZA NARODNOG HEROJA LEPU RADIĆ: Obnova društvenog doma i izgradnja spomen-kuće...

POČAST ZA NARODNOG HEROJA LEPU RADIĆ: Obnova društvenog doma i izgradnja spomen-kuće u Gašnici

GRADIŠKA – Centralno kulturno-umjetničko društvo “Lepa Radić iz Gradiške i Mjesna zajednica Gašnica inicirali su izgradnju spomen kuće Lepe Radić, narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata i obnovu društvenog doma koji nosi ime Lepe Radić.

Ime i ugled našeg sela kao i cijele Gradiške i Potkozarja, Lepa Radić je postavila na najviđšu stepenicu časti ljudskog roda, dostojanstva i odanosti svome kraju, narodu i borbi protiv okupatora, po cijenu svoga maldog života kazali su mještani Gašnice Dalibor Danilović, Živko Kukavica i Zdravko Savić, priželjkujući da gradske vlasti i građanska udruženja pomognu obnovu seoskog doma “Lepa Radić” i izgradnju spomen-domaćinstva Lepe Radić.

Ovu akciju već duže vrijeme zagovaraju u Centralnom KUD_u “Lepa Radić”.

Bojan Vujinović, gradski menadžer i izuzetan aktivista u Gradiški, kazao je za Srpskainfo da su prvi koraci na tom planu već načinjeni i da će ime, lik i đelo Lepe Radić koja je u posljednje vrijeme postala simbol otpora u svijetu, biti uskoro postavčljeni na mjesto koje ona zaslužuje.

-Danas smo posjetili Gašnicu, nekoliko predstavnika javnih ustanova i društvenih organizacija obećalo je konkretno učešće. Među prvima je gradski “Vodovod” čiji direktor Sandro Zeničanin podržava ovu i druge akcije od opšteg interesa.

U ovom kolektivu obećali su prikuljačak vode, značajnu materijalnu i novčan u pomoć – kazao je Vujinović, navodeći da je ovo početak obuhvatne i važne akcije za Gradišku i cijeli kraj ispod Prosare.
Podsjećamo, 17-godišnju partizanku iz Gašnice Lepu Radić Nijemci su objesili 8. februara februara 1942. godine u Bosanskoj Krupi.

Sa omčom oko vrata, podignuta na panj oko kojeg su se okupili okupari, pozivala je narod da se bori za slobodu i da se ne predaje jer će sigurno kucnuti čas slobode a zlikovce stići zaslužena osveta.

I kada je bilo izvjesno da joj je preostalo samo tako malo života u kojeg je tek zakoračila, odbila je prijedlog da izda ratne drugove, da otkrije ko su rukovodioci partizanskog pokreta.

U izvještaju o egzekuciji SS-ovci su napisali da je: “Banditkinja, obješena u Bosanskoj Krupi, pokazala neviđeni inat”.

Izvor: Srpskainfo