Naslovna Info Gradiška POČAST UČESNIKU SARAJEVSKOG ATENTATA: Pri kraju izgradnja Trga Veljka Čubrilovića u Gradiški...

POČAST UČESNIKU SARAJEVSKOG ATENTATA: Pri kraju izgradnja Trga Veljka Čubrilovića u Gradiški (FOTO)

GRADIŠKA – U centru Gradiške pri kraju je izgradnja Trga Veljka Čubrilovića, srpskog narodnog učitelja i učesnika Sarajevskog atentata 1914. godine koji je godinu poslije pogubljen.

Od tada njegova žrtva dobija sve veću dimenziju i šalje snažnu poruku svim narodima koji ovdje žive a posebno srpskom.

Veljko je znamenita istorijska ličnost kojem Gradiška, gdje je rođen i odrastao, nastoji da se bar djelimično oduži, kazao je za Srpskainfo Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja u Gradišci.Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška

Ova ustanova, zajedno sa gradskom upravom osmislila je izgradnju Trga, snimanje dokumentarno-igranog filma “Učitelj u lancima”, izradu statue Veljka Čubrilovića i druge programe.

Inače, početkom ove godine u Bereku su snimljene najteže dionice filma sa nekoliko ključnih scena, školski čas, hapšenje, tamnovanje u Sarajevu, pisma iz Gradiške od supruge Jovanke i Veljkova pisma iz zatvora. Veljka tumači Zlatan Vidović, glumac iz Gradiške a u filmu, u drugim ulogama su Miljka Brđanin, Admir Mešić, Draško Vidović, Srećko Marčeta, Đorđe Janković…

Bojan Vujčić, viši kustos, istoričar u Zavičajnom muzeju Gradiška, rekao je da na trgu još predstoji postavljanje statue Veljka Čubrilovića. To je planirano do početka juna čime bi, kako kaže, zaokružili programe posvećene Veljku Čubriloviću, u šta ubraja i promociju knjige o Veljku Čubriloviću autora profesora Đorđa Mikića.

Vujčić je naglasio da će povodom pedeset godina od osnivanja Zavičajnog muzeja ova ustanova upriličiti Svečanu akademiju, monografiju o pedest godina postojanja koju će pratiti izložba o stradanju i otvaranje spomen česme u parku posvećene Dijani Budisavljević. Inače, u promet je puštena i poštanska markica povodom pedeset godina Zavičajnog muzeja.