Naslovna Sport Fudbal Počast sportskoj legendi Gradiške: Knjiga o fudbaleru Asimu Hadžialagiću

Počast sportskoj legendi Gradiške: Knjiga o fudbaleru Asimu Hadžialagiću

GRADIŠKA – U Gradiški je predstavljena knjiga o Asimu Hadžialagiću, dugogodišnjem fudbaleru „Kozare“ iz Gradiške koji je, odigravši 21 sezonu u ovom klubu, ispisao veliku stranicu gradiškog fudbala.

Autor knjige je Slobodan Borjanović, sportski novinar iz Gradiške. On je za Srpskainfo kazao da je nekoliko godina prikupljao građu, naročito dokumente, o sportskoj karijeri Asima Hadžialagića koja je bila impresivna.

– Asim je za FK „Kozara“ odigrao 689 zvaničnih utakmica i postigao 1003 gola, što je apsolutni rekord. Fudbal je bio u njegovom srcu, od kojeg nije odustao ni nakon saobraćajne nesreće, putujući na utakmicu u Kotor Varoš, kada mu je zbog povrede odstranjen jedan bubreg. Ni to ga nije spriječilo da postigne impresivnu kaijeru – kazao je Borjanović.

Hikmet Hadžialagić, Asimov rođak podsjeća da je Asim igrao vrhunski fudbal u saveznim ligama a istovremeno radio u preduzeću, u proizvodnji.

– Sve obaveze on je uspijevao da uskladi i da za sve ima vremena. Do posljednjeg dana života, Asim je bio aktivan, pratio fudbalske utakmice, radio u svojoj krojačkoj radionici – kazao je za Srpskainfo Hikmet Hadžialagić.

Asim Hadžialagić je rođen 1928. a preminio 2020. godine u Gradiški. Potiče iz ugledne i dobrostojeće porodice. Njegov otac je bio imam. Radni vijek proveo je radeći u Kaznenopopravnom domu Stara Gradiška i fabrici namještaja “Radnik” u Gradiški.

Pored toga bavio se fudbalom i cijelu karijeru proveo je u FK “Kozara”, čiji je bio jedan od osnivača. Odbio je pozive vodećih klubova tadašnje Prve lige Jugoslavije. Jedan je od najboljih igrača ovog kluba u njegovoj dugoj i bogatoj istoriji.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović