Naslovna Info Gradiška Počast poginulim borcima VRS u Kozincima kod Gradiške: Vijenci i cvijeće za...

Počast poginulim borcima VRS u Kozincima kod Gradiške: Vijenci i cvijeće za 13 ratnika (FOTO)

GRADIŠKA – Stanovnici Mjesne zajednice Kozinci, jedne od najvećih na području Gradiške, odali su danas počast za poginule borce u Otadžbinskom ratu. Na spomen-ploči uklesana su imena 13 Kozinčana čije porodice, rodbina i komšije čuvaju uspomenu.

Sjećanja na njihovo stradanje i žrtvu koju su dali za Republiku Srpsku, sasvim su svježa.

-Moj otac je u ovaj kraj, sa cijelom porodicom doselio iz Sanskog Mosta. Mi smo protjerani iz rodnog kraja ali smo ovdje, u Gradiški pronašli novo mjesto za život. Ovdje smo prihvaćeni. On je poginuo u jedinicama Vojske Republike Srpske. Svaki put, kada se ovdje okupimo, naše emocije postaju snažnije – kazao je za Srpskainfo Igor Karakaš.

Saša Lazić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Kozinci i odbornik u Gradskoj skupštini kaže da u ovom selu čuvaju uspomenu na svoje ratnike i borce.

– Njihova zasluga za Srpsku i slobodu našeg kraja je veoma velika, čak nemjerljiva. Zato ih se sjećamo i nastojimo, u saradnji sa gradskom Boračkom organizacijom i gradskom upravom pomognemo njihovim porodicama – rekao je Lazić.

Obraćajući se okupljenima ispred spomenika Dragiša Škorić, predsjednik Organizacionog odbora memorijala „Da ih ne zaboravimo“ naglasio je da su borci kojima danas odaju počast bili veoma aktivni na sportskom i društvenom planu.

-Među njima su i bivši fudbaleri, sportski funkcioneri i ostali entuzijasti koji su bili veoma angažovani na unapređenju života u svome selu – naglasio je Škorić.

Tim povodom dans u 18 časova u Kozincima će biti odigrana memorijalna utakmica između domaćeg „Bratstva“ i „Omladinca“ iz Brestovčine.

Izvor: Srpska info / M. Pilipović