Naslovna Info Gradiška POČAST BIVŠEM PREDSJEDNIKU: Otkrivena spomen-ploča Rajku Šukalu

POČAST BIVŠEM PREDSJEDNIKU: Otkrivena spomen-ploča Rajku Šukalu

GRADIŠKA – Članovi Kulturno-umjetničkog društva „Kozara“ iz Gornjih Podgradaca i njihovi prijatelji iz nekoliko potkozarskih i lijevčanskih KUD-ova obilježili su dvogodišnjicu smrti Rajka Šukala, višegodišnjeg predsjednika podgradačkog društva.
Oni su, u saradnji s Mjesnom zajednicom Gornji Podgradci, u seoskom Domu kulture postavili spomen-ploču.

– Rajko je bio veliki entuzijasta i ljubitelj folklora, kulturno-umjetničkog rada i istinski borac za napredak svoga sela i ovog lijepog kraja ispod Kozare. Veoma je zaslužan za uspješan rad, masovno članstvo, organizaciju tradicionalnih susreta koji od sada nose njegovo ime i veliku popularnost našeg KUD – rekao je Draže Ivanović, član izvorne pjevačke grupe KUD „Kozara“.

Zvjezdan Panić, predsjednik MZ Gornji Podgradci i odbornik u Gradskoj skupštini Gradiška, naglasio je da ovo mjesto ima moralnu obavezu da čuva uspomenu na Rajka Šukala.

– On je godinama svojim primjerom pokazivao da je za opstanak omladine u selu veoma važan rad amaterskih, umjetničkih sekcija, nastupi na priredbama i stalno popularisanje folkorne igre. Uvijek je bio aktivan i vrijedan, predan i posvećen društvenom radu – naveo je Panić.

Na spomen-ploči, pored Rajkove slike, napisan je poruka koja sadrži suštinu njegovog rada: “Zavještanje od predaka, putokaz je i vodilja, pjesmom, igrom iz davnina, nek se kolo ne prekida”.