Naslovna Info Gradiška PLAN RADA KANDIDATA ZA NAČELNIKA ZORANA ADŽIĆA:Ekonomski razvoj, zapošljavanje i poboljšanje opštih...

PLAN RADA KANDIDATA ZA NAČELNIKA ZORANA ADŽIĆA:Ekonomski razvoj, zapošljavanje i poboljšanje opštih uslova života

Poštovani građani,
Ne tako davno, prije svega desetak godina, Gradiška je bila učmala bosanska kasaba, razorenih, neosvjetljenih ulica zatrpanih smećem, nepristupačna ljudima i iz najbližih seoskih sredina zbog nepošljunčenih i neasfaltiranih puteva.

Za slučajne prolaznike ili goste Gradiška je ostajala u sjećanju kao zapuštena i nepoželjna sredina.
Najveći dio privrednih kapaciteta je kroz proces privatizacije ugašen, nova privredna struktura se teško stvarala, ljudi su ostajali bez posla i osnovnih uslova za egzistenciju. Vladala je opšta apatija i neizvjesnost.

ŠTA SUTRA?!
Opštinska uprava bila je smještena na tri lokacije, neefikasna da pruža potrebne usluge građanima.

GRADIŠKA SA SNSD-om NA VLASTI

Dolazeći na vlast krajem 2004. godine SNSD je skupio dovoljno znanja, volje i hrabrosti da se suoči sa svim otvorenim pitanjima i da priđe ostvarivanju dugogodišnjih vizija i želja građana na području opštine. Uz razumjevanje i podršku Vlade Republike Srpske , obezbjeđena su značajna ulaganja u rekonstrukciju i izgradnju komunalne infrastrukture i javnih objekata što je u veoma kratkom roku svrstalo Gradišku u jednu od najuređenijih opština u Republici Srpskoj.

Modernizovano je i izgrađeno preko 20 kilometara ulica u gradu, asfaltirano preko 240 kilometara puteva kroz seoska naselja, instalirana rasvjeta u gradu i prigradskim naseljima, te važnijim saobraćajnim čvorištima sa preko 4500 svijetlećih tijela. Izgrađen je kolektor koji omogućava odvod otpadnih voda sa ranije nepokrivenih dijelova grada i prigradskih naselja.

Obnovljeni su postojeći i izgrađeni novi javni objekti – Dom Kulture, škole u Gradišci, nova Škola u Vrbaškoj, proširena škola u Novoj Topoli. Riješeno je pitanje prostora za predškolski odgoj i Likovnu galeriju.
Modernizovani su i prošireni kapaciteti Doma zdravlja i Bolnice, uređene parkovske površine, rekonstruisana elektro-mreža na većem dijelu opštine.

Opštinska uprava je smještena na jednom mjestu i opremljena u skladu sa evropskim standardima.

Na planu privrednog razvoja formirana je Agro-industrijska zona u Novoj Topoli u kojoj je potencijalnim investitorima omogućena dodjela građevinskog zemljišta uz vrlo povoljne uslove. Podržane su inicijative domaćih preduzetnika za pokretanje privrednih aktivnosti.

DOLAZAK OTUĐENE VLASTI 2012. GODINE

Preuzimanjem vlasti od SNSD-a 2012. godine nova vladajuća garnitura tkz „Pokret za Gradišku“ na čelu sa SDS-om zaledila je sve započete projekte kao nebitne za Opštinu.
Od preuzimanja vlasti 2012. godine traćilo se vrijeme na osporavanju poteza prethodne vlasti, a sami nisu bili u stanju da ispune barem jedan od datnih obećanja iz predizborne kampanje. Bila im je važna samo vlast, na razvoj opštine su zaboravili.

Društveno-politički život je zamro, Skupština opštine ne funkcioniše 20 mjeseci, a većina poteza usmjerena je na ostvarivanje ličnih interesa i interesa stranačkih centrala. Takav način rada doveo je do apatije i bezvoljnosti u narodu, obeshrabrivao eventualne investitore, blokirao otvaranje novih radnih mjesta, a sve se prelamalo preko leđa građana koji su siromašili i materijalno i duhovno.

GRADIŠKA SUTRA

Poštovani građani!
Gradiška se mora probuditi iz učmalosti, Gradiška mora progovoriti, Gradiška mora načini korak naprijed. A kako ćemo to učiniti?!

SNSD ZNA KAKO!

Ekonomski razvoj, zapošljavanje i poboljšanje opštih uslova života.

Ekonomski razvoj i zapošljavanje su temelji odrednice politike SNSD-a. Znamo šta za mladog čovjeka koji želi da zasnuje porodicu znači dobiti posao, znamo šta za njega znači lični dohodak, znamo šta za njega znači riješeno stambeno pitanje.

Ekonomskim razvojom stvoriće se materijalna podloga koja omogućava ostvarenje i drugih interesa građana, od zdravstvene zaštite, školovanja đece, obezbjeđenja socijalno ugrođenih i nemoćnih, poboljšanja materijalnog položaja penzionera do boračke zaštite, invalidnina, potrebe u oblasti kulture, sporta i svih drugih područja bitnih za život građana.

OSNOVNI PRAVCI RAZVOJA

*Da se maksimalno intevizira poljoprivredna proizvodnja, da se izgrade novi otkupni i prerađivački kapaciteti za poljoprivredne proizvode.Ti kapaciteti, ne samo da će pružiti sigurnost poljoprivrednim proizvođačima, nego će u njima mnogi naći zaposlenje.
*Da se prostorno-planskom dokumentacijom omogući formiranje poslovne zone „LIMAN“. Ta zona bi bila izgrađena u blizini budućeg graničnog prelaza i bila bi veoma zanimljiva za strane investitore pogotovo iz bližeg okruženja (Slovenija, Hrvatska, Srbija).
*Pomoći domaćim investitorima kroz razne olakšice da postanu konkurentniji na domaćem i stranom tržištu.
*U saradnji sa privrednicima organizovati školovanje novih kadrova za zanimanja sa kojim će se lakše moći zaposliti.
*Nastaviti radove na infrastrukturnom razvoju gradskog i seoskih naselja i uređenju centra grada koji mora dobiti svoju prepoznatljivost.
*Završiti izgradnju sportske dvorane.
*Podržavati i materijalno pomogati duhovni i kulturni razvoj (sportske klubove, književna, likovna, muzička i druga udruženja iz oblasti kulture) bez kojih svaki narod ostaje na nižem stepenu razvoja.

KAKO OBEZBJEDITI OSTVARENjE NAVEDENIH CILjEVA?!

*Aktueliziraćemo stanje u oblasti prostorno-planske dokumentacije sa potrebama građana i investitora.
*Obezbijediti ustupanje građevinskog zemljišta investitorima u skladu sa utvrđenim uslovima.
*Svesti koncesija na poljoprivredno zemljište u realne okvire i značajniji dio zemljišta davati u zakup individualnim poljoprivrednim proizvođačima.
*Pomoći poljiprivrednim proizvođačima da se organizuju na način za koji oni smatraju da je za njih najprihvatljiviji (zadruge, kooperativne organizacije i slično).
*Uradićemo analizu nezaposlenih lica i sagledati mogućnosti prekvalifikacija, usavršavanja znanja, promjene zanimanja, a sve u cilju omogućavanja bržeg zapošljavanja.
*Iznaći mogućnost da se za proizvodne i uslužne đelatnosti obezbijede povoljniji uslovi poslovanja.
*Pronaći mogućnost sa vlasnicima građevinskog zemljišta u gradu da otvore proces gradnje predviđenih objekata što će biti značajan doprinos uređenju grada.

Poštovani građani,
Znamo svi u Gradišci da su nam opštinska vrata u protekle četiri godine BILA ZATVORENA.
Ta vrata za sve građane i sve poslovne ljude MOŽE OTVORITI samo SNSD.
Vi, ćete poštovani građani, to omogućiti na izborima 2. oktobra.