Naslovna Info Gradiška Pet vozača uhapšeno tokom akcije “Stop alkoholu na točkovima” u Gradišci

Pet vozača uhapšeno tokom akcije “Stop alkoholu na točkovima” u Gradišci

GRADIŠKA – U okviru preventivne kampanje “Stop alkoholu na točkovima”, pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Gradiška kontrolisali su 52 vozača.

Kod 11 vozača utvrđeno je veće prisustvo alkohola u krvi od dozvoljenog, i oni su isključeni iz saobraćaja. Od 11 sankcionisanih vozača, zbog prisustva alkohola u krvi preko jednog promila, pet vozača je uhapšeno”, saopšteno je iz Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Gradiška.

Preventivnu kampanju “Stop alkoholu na točkovima” provodi Auto-moto savez Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, MUP-om Srpske, Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, ostalim republičkim institucijama i lokalnim zajednicama.

Cilj preventivne kampanje, koja traje do 15. januara, je da se poveća nivo bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj kroz smanjenje broja vozača koji u saobraćaju učestvuju pod dejstvom alkohola. Kampanjom se želi uticati na promjenu stavova kod vozača (posebno mladih vozača) koji u saobraćaju učestvuju pod uticajem alkohola.

Cilj je da se prenesu informacije o uticaju alkohola na sposobnosti vozača, efektima alkohola na ponašanje vozača, greškama koje prave alkoholisani vozači i slično.

Prema podacima Policije Republike Srpske, svaki šesti vozač koji je izazvao saobračajnu nesreću bio pod uticajem alkohola, dok je svaki drugi vozač u nesreći sa smrtnim posljedicama vozio pod uticajem alkohola.