Naslovna Info Gradiška Pčele mu leče dušu od politike: Bivši ministar prosvete našao mir

Pčele mu leče dušu od politike: Bivši ministar prosvete našao mir

GRADIŠKA – DANE Malešević, bivši ministar prosvete u Vladi RS i aktuelni narodni poslanik, poznat je i kao dugogodišnji pčelar sa velikim iskustvom.

U prelepom ambijentu pokraj šumarka u lijevčanskom selu Brezik Laminci Dane svake jeseni stacionira svoje pčele. Tu borave sve do okončanja bagremove paše, na proleće. Klimatske promene, veoma topla jesen stvorile su zabunu kod neiskusnih pčelara, ali ne i kod Maleševića.

Dane priznaje da je retko viđao pčele u svom pčelinjaku da su aktivne u drugoj polovini novembra, i da nikada, od kada pčelari nije im u ovo doba godine došao u majici kratkih rukava. Dane je pažljivo zavirio u svaku košnicu. Kaže da nije očekivao ovakvu sliku.

– Pčele su rastresite, nisu u klubetu. Evo ih lete i oko košnica. Ovo nije dobro, jer se znatno povećava potrošnja hrane. U svim društvima su zdrava legla sa mladim maticama. Moraću ranije da dodam hranu, najverovatnije u februaru – rekao je Malešević.

Njegov pčelinjak od 23 društva godinama je od jeseni do proleća stacioniran u Brezik Lamincima, a leti u Mačkovcu, selu pored Save. Ovde je zaštićen šumom od vetra sa dve strane, a na toj lokaciji je dominantna bagremova paša.

– Mi pčelari smo uporni, iako nam kiša godinama pokvari bagremovu pašu. Osim vremenskih promena i moje profesionalne obaveze su uticale da sam smanjio broj društava sa 80 na 23, praktično sam sada pčelar amater. Neću odustati od pčelarenja, ali ću morati dati maksimalan doprinos kako bih štete od klimatskih promena sveo na minimum – priča Malešević.

Ovaj iskusni pčelar priželjkuje hladnije vreme. Još uvek nije izvršio utopljavanje jer čeka da živa u termometru krene naniže.

– Čekam značajnije zahlađenje pa da košnice tretiram oksalnom kiselinom, i da odozgo stavim novinsku hartiju, a odozdo poklopce. Obilazim ih svakodnevno. Pčele me odmaraju od svakodnevnih obaveza, pogotovo od politike koja je stresna. Pčele su moj antidepresiv i lek za dušu. Lepše je boraviti u pčelinjaku nego u političkom okruženju – kazao je Malešević, poslanik i jedan od prvaka DNS.

ISKUSTVO

TEMPERATURA od dvadesetak stepeni u drugoj polovini novembra ga ne brine posebno, jer je, kako kaže, sakupio dovoljno iskustva koje primenjuje i u politici i u pčelarstvu. Prema njegovim rečima, opasniji od klimatskih promena su ljudi koji se menjaju poput vremena.