Naslovna Info Gradiška Parcele u Gradišci postale deponije i legla gmizavaca

Parcele u Gradišci postale deponije i legla gmizavaca

Gradiška – Mještani nekoliko gradskih i prigradskih naselja u Gradišci nezadovoljni su održavanjem opštinskog građevinskog zemljišta, čije parcele sve više liče na divlje deponije i koje su postale stanište za štetočine i gmizavce, piše “Glas Srpske”.

Oni upozoravaju da opštinske parcele rijetko ko održava, pa zbog toga ljeti postaju legla zmija i pacova, a razni otpad ugrožava životu sredinu.

Najveće ruglo je zemljište u naseljima Obradovac, Senjak, Bok Jankovac, te u užem centru grada, a koje niko ne održava.

1011653_10201811587321388_527075587_n

– Neshvatljivo je zbog čega nepregledne šikare niko ne uređuje, pa su pretvorene u divlje deponije i leglo gmizavaca. To su opštinske parcele koje bi trebalo da posluže za primjer svim građanima kako treba brinuti o zelenim površinama. Ovo je strašno i za nas koji prolazimo, a pogotovo za ljude koji žive u blizini takvih parcela – istakao je Denis Šulić iz Gradiške.

Urbanizam

Načelnik Odjeljenja za urbanizam, građenje, komunalne i stambene poslove opštine Gradiška Slobodan Vidović istakao je da je na parcelama kod Krošnje prema Bok Jankovcu predviđena izgradnja stambeno-poslovnih objekata, ali se zbog besparice to nije uspjelo realizovati.

– To je djelo nesavjesnih građana. Mi smo taj dio očistili, postavili rampu i zaključali, ali jedino bismo ih mogli sačuvati  kada bismo te parcele danonoćno čuvali. Postepeno se taj prostor nasipa, ravna i priprema za konačnu namjenu koja je predviđena regulacionim planom, a to je stambeno-poslovna zgrada – rekao je Vidović.

On pojašnjava da svi koji žele na tom mjestu legalno da odlože građevinski otpad moraju to da prijave Komunalnom preduzeću (KP) “Gradska čistoća”, od kojih će dobiti ključ. Opštinske službe će kasnije, dodao je on, povremeno uklanjati otpad i čistiti parcelu.

Vidović je naveo da se parcele održavaju koliko se može, ali najveći problem predstavlja nedostatak mehanizacije za te poslove.

– Na ulazu u grad ima privatna parcela koju niko ne održava i priznajem da je veoma ružno putnicima da vide onakvo ruglo. Zbog tako planiramo da ovaj dio uredimo i naspemo šljunak kako bi bar malo izgledalo ljepše – naglasio je Vidović.

On je istakao da nesavjesni građani smeće uglavnom bacaju pod okriljem noći i vikendom kad službe ne rade.

U KP “Gradska čistoća” kažu da uređenje zapuštenih parcela nije u njihovoj nadležnosti, već održavanje parkova, te košenje trave i ambrozije u pojasu pored puta.

Park

Jedan od svijetlih primjera jeste porodica Ivaštanin iz Kozinaca kod Gradiške, koja je kanale i opštinske šikare pretvorila u park sa cvijećem. Ovaj jedinstveni park mami poglede prolaznika i mnogi od njih ostaju u nevjerici kada čuju da je to nekada bilo zapušteno zemljište puno otpada.

Porodica Ivaštanin na javnoj površini napravila park

– Bilo je pravo smetljište i svako je bacao šta je imao od otpada. Čini mi se da je nakon što sam uredio tu zapuštenu parcelu mnogim mještanima bilo krivo jer nisu imali više gdje da bacaju smeće – rekao je Božo Ivaštanin, ugledni proizvođač cvijeća.

Najveće ruglo parcele u naseljima

Obradovac

Senjak

Bok Jankovac

Izvor: Glas Srpske