Naslovna Info Gradiška Paradajz ruši rekorde na području Gradiške i Srpca

Paradajz ruši rekorde na području Gradiške i Srpca

Gradiška – Berba paradajza u plastenicima na području Gradiške i Srpca već je počela, a proizvođači kažu da dobar kvalitet prate i visoki prinosi, piše “Glas Srpske”.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je ova vrsta proizvodnje proteklih godina povećana i da je pod plastenicima oko 200 hektara zemljišta. Dodaju da je ove godine u Sitnešima kod Srpca povećana proizvodnja paradajza, koji je u plastenicima zasijan na 4.000 metara kvadratnih. Poljoprivrednici su zasadili tri hibrida paradajza koji za sada imaju siguran plasman na našem tržištu.

– Klimatski faktori su pogodovali razvoju ove biljke i već se može naći u ponudi paradajz domaćih proizvođača – rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Naglašavaju da su od 2007. godine obezbijeđeni podsticaji poljoprivredne proizvodnje u svim zaštićenim prostorima uključujući i plastenike.

– Rok za podnošenje zahtjeva za podsticaje za ovu godinu je 30. jun, a do sada je zaprimljeno oko 200 zahtjeva – rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Proizvođači koji se bave ovom proizvodnjom za sada su zadovoljni cijenom i tržištem, što im je ohrabrenje i podsticaj za proširenje proizvodnje. Srđan Dragomirović iz Srpca proizvodi paradajz pod plastenikom na površini od 3.600 kvadrata.

– Do kraja berbe očekujemo da će rod paradajza na ovoj površini biti do 100 tona, što je iznad naših očekivanja – kazao je Dragomirović.

Proizvođač iz Gradiške Darko Bavrlić pod plastenicima ima 1.500 kvadrata, a na trećini zemljišta je paradajz.

– Prinos paradajza je nešto veći nego lani i dostiže oko 10 kilograma po stabljici – rekao je Bavrlić i dodao da je ove godine vrijeme išlo na ruku proizvođačima pa je plod dobrog kvaliteta.

Berba paradajza trajaće do novembra. Osim paradajza, ratari uglavnom u plastenicima uzgajaju papriku, krastavce, salatu, luk i spanać. Cijena ovog povrća van sezone je visoka pa obezbjeđuje proizvođačima sigurnu zaradu.

Premija

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da u okviru podrške biljnoj proizvodnji korisnici mogu ostvariti podsticaj za proizvedeno i prodato voće, povrće i gljive. Visina premije iznosi 15 odsto od prosječne tržišne cijene po proizvodu, a isto toliko i za plasteničku proizvodnju rasada. Za izgradnju staklenika i plastenika podsticaji iznose 30 odsto uloženog novca.