Naslovna Info Gradiška Ove godine u Gradiški evidentirano 19 prekršaja “Prosjačenje je ekonomska eksploatacija djece”

Ove godine u Gradiški evidentirano 19 prekršaja “Prosjačenje je ekonomska eksploatacija djece”

GRADIŠKA – Komandir Policijske stanice Gradiška Bojan Budić rekao je da je prosjačenje jedan od najčešćih oblika ekonomske eksploatacije djece, te da pripadnici ove uprave kontinuirano preduzimaju mjere na sprečavanju i sankcionisanju ove pojave.

Utoku 2020. godine sankcionisan je 31 izvršilac prekršaja prosjačenja, a u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano je 19 takvih prekršaja – rekao je Budić.

On je dodao da je u Zakonu o javnom redu i miru navedeno da prekršaj čini onaj ko prosjači ili navodi drugog na prosjačenje.

– Za počinioce ovih prekršaja propisana je kazna od 200 KM do 800 KM, a u težem obliku, odnosno navođenje djece i duševno oboljelih lica na prosjačenje, predviđena je kazna od 400 KM do 1.200 KM – dodao je Budić.

Pripadnici Policijske uprave Gradiška dijelili su danas građanima propagandne letke u okviru akcije “Stop prosjačenju”, čiji je cilj jačanje svijesti građana o pravima djece, te rizicima i posljedicama prosjačenja djece.https://f09e6d8fca12f94b0eadc54718b1c501.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Iz Policijske uprave Gradiška pozivaju građane da prijave prosjačenje na broj 122, kako bi policijski službenici preduzeli predviđene mjere i sankcionisali počinioce prekršaja, te na taj način spriječili širenje ove pojave.