Naslovna Info Otvoreno pismo urednice i majke Nade Arlov: Čuvajte svoju djecu i branite...

Otvoreno pismo urednice i majke Nade Arlov: Čuvajte svoju djecu i branite ih!

Ovo nije otvoreno pismo jednom ministru, već mojoj djeci. Njima dugujem izvinjenje, koje je, umjesto mene, trebalo da im napiše Dragan Mektić. Ovo je i objašnjenje gledaocima, kojima se obraćam već 16 godina u Dnevniku RTRS-a.

Zlonamjerna je i netačna tvrdnja ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragana Mektića da sam „svu svoju djecu o državnom trošku školovala u inostranstvu“, kako je izjavio na pres konferenciji u Banjaluci 12. oktobra, osim ako Republika Srpska za ministra Mektića nije inostranstvo.

Ponosna sam majka dvoje uspješne djece. Moj sin Goran završio je šestogodišnji Medicinski fakultet Odsjek Stomatologija na Univerzitetu u Banjaluci, sa prosječnom ocjenom 9,48 i bio student generacije na sva četiri odsjeka Medicinskog fakulteta. Danas je doktor stomatologije. Nije član nijedne stranke.

Moja kćerka Јelena uspješan je student četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Ni ona nema partijsku knjižicu bilo koje stranke, kao ni ja. Čestiti, vrijedni i skromni, uvijek su se trudili da ispune očekivanja roditelja i do svega dolazili isključivo svojim radom, pa tako i do stipendije, ako su ispunjavali uslove. Ničim nisu zaslužili da se, u dnevnopolitičke svrhe, o njima iznose laži, kao što je to učinio Dragan Mektić. Činjenica da je riječ o ministru bezbjednosti u Savjetu ministara BiH ne može zaplašiti jednu majku, ma koliko pokušao da diskredituje i mene, i njih.

To je i objašnjenje gledaocima Dnevnika RTRS-a, kojima sam se proteklih 16 godina obraćala iz večeri u veče, bilo u ulozi voditelja, novinara ili urednika. Za to vrijeme ispratila sam mandate mnogih ministara. Poslije Mektića, doći će neko drugi. Draganu Mektiću ovo pismo nisam napisala, jer ga ne zaslužuje. Napisala sam ga svojoj djeci, gledaocima i svim roditeljima, porukom „Čuvajte svoju djecu i branite ih!“

Ono što me posebno dirnulo posljednjih dana bila je novinarska solidarnost. Netačnim tvrdnjama ministra Mektića o mojoj djeci na pres konferenciji snažno se suprotstavila novinarka Nada Veletić, trpeći istovremeno Mektićeve napade na sebe i svoju porodicu. Veliku zahvalnost dugujem i mom kolegi Ajdinu Cikoti, koji je Mektiću objašnjavao ono što je kao ministar lako mogao da provjeri. Zadivila me solidarnost kolega, ali najviše podrška moje kuće Radio Televizije Republike Srpske. U toj kući 16 godina suprug i ja zarađujemo plate, kojima smo školovali djecu i još otplaćujemo kredite. Nisu ministarske, ali dovoljne za egzistenciju skromne četvoročlane porodice. Zato je RTRS naša druga kuća, svidjelo se to gosdpodinu Mektiću ili ne.

Nakon svega, ne sumnjam da će napada, poput ovog, biti još. Dragan Mektić pokušao je da diskredituje mene i uništi budućnost moje djece, a diskreditovao je sebe!

Nada Arlov