Naslovna Kultura Izložbe Otvorena izložba „Svjetlost i sjenke” autora Borislava Šokčevića (FOTO)

Otvorena izložba „Svjetlost i sjenke” autora Borislava Šokčevića (FOTO)

GRADIŠKA – Povodom obilježavanja Dana opštine i Dana pobjede nad fašizmom u Zavičajnom muzeju u Gradišci danas je otvorena izložba slika “Svjetlost i sjenke duše” autora Borislava Šokčevića.

Izložbu je otvorio načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić. Pored predstavnika lokalne vlasti prisustvovali su predstavnici Srpske pravoslavne crkve, gradiški umjetnici i brojni građani.

Šokčević je istakao da je na izložbi “Svjetlost i sjenke duše” javnosti predstavio 28 slika, a da centralno mjesto zauzima slika pod nazivom “Slavonija- Prvi maj devedeset i pete” i dodao da je izložbu posvetio nemilom događaju i srpskim stradalnicima 1.maja1995 godine.

“Ovo je moja deveta samostalna izložba na kojoj sam izložio slike na kojima sam oslikao jedan trenutak, jedan dio pređenog puta, jednu scenu iz života. Sve što me je podstaklo na razmišljanje ili na neko emotivnio stanje, sve što je dio moje duše“, rekao je Šokčević.

O slikama Borislava Šokčevića na izložbi je govorio akademski slikar Milovan Čikić. On je rekao da se Šokčević bavi tehnikom tuš na papiru gdje je gotovo grafičkim izrazom prikazao scene, jasno odvojiviši svjetlost od tame i time dao na značaju simbolici naziva izložbe “Svjetlost i sjenke duše”.

Borislav Šokčević, poznati je gradiški kardiolog, u penziji i humanista, a slikarstvom se bavi trideset godina. U skorije vrijeme planira da sa drugim gradiškim umjetnicima učestvuje u izložbi koja bi imala prodajni karakter, a prikupljena sredstva bila bi namjenjena za finansiranje iskopina na području opštine Gradiška.