Naslovna Kultura Izložbe Otvorena izložba “Sa Gojkom Šerbulom po korzu” (FOTO/VIDEO)

Otvorena izložba “Sa Gojkom Šerbulom po korzu” (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Kako je Gradiška izgledala prije urbanizacije 80-ih godina, posjetiocima Zavičajnog muzeja će biti omogućeno da vide kroz fotografije koje je zabilježio gradiški novinar Gojko Šerbula. Legat Gojka Šerbule sadrži spise, fotografije, video materijale, a sama izložba je vezana za jednu ulicu koja je u takvom obliku prestala da psotoji.

Legat Gojka Šerbule je izuzetno bogat legat i bazira se na priči o ulici koju je pregazila urbanizacija i koju nismo uspjeli da sačuvamo, ističe direktor Zavičajnog muzeja Gradiška, Bojan Vujinović.

“Izložba koju danas možete pogledati govori o prošlosti jedne ulice od austrougarskih vremena do njene transforamcije početkom 70-ih godina. Ovo je i priča o tome kako nismo uspjeli sačuvati jednu ulicu na našu žalost. Njeno rušenje je bilo uslovljeno modernizacijom grada. Velike građevine koje su krasile tu ulicu poput kuće Borš, Bećirević, Medenhodžić, Mujagić, Lajić, pa i sama Begova bina nisu na žalost sačuvane i time je narušen jedan istorijski kontinuitet tih porodica.”

Izložbu je otvorio gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić, poručivši da je Gojko Šerbula obilježio razvoj novinarstva u Gradišci.

“Ovdje smo da se podsjetimo preko legata Gojka Šerbule, koji je on nama s porodicom ostavio, da se prisjetimo kako je naša Gradiška zajedno sa Gojkom rasla i razvijala se. Ovdje smo u prilici da onim ljudima koji su stvarali i razvijali Gradišku odamo poštovanje i da na jedan način obilježimo njihov rad, da se taj rad ne zaboravi.”

Adžić je dodao i to mu ove fotografije bude sjećanja iz djetinjstva, jer se i on mnogih građevina sjeća, te poručio da će gradeći određene ulice, pokušati da Gradišci vrati dio onoga što joj je urbanizacija odnijela.

Gojkova supruga Stojanka, koja je poklonila sav materijal Zavičajnom muzeju Gradiška, se prisjećala kako je Gojko svukuda nosao fotografije, pa ih je znala zateći i u kuhinji. Kako je rekla, mnogo puta je to nju nervirali ali sada vidi da je sve to vrijedilo njegove muke i truda.

Gojko Šerbula rođen je 16. avgusta 1939. a preminuo 2015. godine. Završio je srednju ekonomsku školu i novinarsku školu Jugoslovenskog instituta za novinarstvo Beograd. Najveći dio radnog vijeka proveo je u svojstvu novinara-urednika u Radio Banjaluci i “Glasu”, te Radio Gradišci u funkciji prvog direktora. Sarađivao je u više časopisa i godišnjih publikacija. Dobitnik je novinarske nagrade za životno djelo.

Video:

Autor: B. Trgić