Naslovna Kultura Otvorena izložba “Revolucionarna prošlost Podgradaca” u Domu kulture u Gornjim Podgradcima

Otvorena izložba “Revolucionarna prošlost Podgradaca” u Domu kulture u Gornjim Podgradcima

GRADIŠKA – U Domu kultire “Lepa Radić” u Gornjim Podgradcima danas je, nakon 26 godina, otvorena izložba “Revolucionarna prošlost Podgradaca”.

Izložba je prvi put otvorena davne 1976. godine, a realizovana je od strane autorirativnih stručnjaka (Dragoje Lukića i Gojka Šerbule), koji su na sopstvenoj koži osjetili svu nehumanost nacističkog režima.

Predsjednik KUD-a Kozara Gornji Podgradci Nemanja Panić istakao je da je ovo Društvo odlučilo da organizuje jer ona svjedoči o nepokorivom i borbenom narodu koji je stradao u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Skupštine opštine Gradiška Milenko Pavlović koji je otvorio izložbu “Revolucionarna prošlost Podgradaca” rekao je da Podgradci zaslužuju stalnu postavku ove izložbe jer će mladi naraštaji imati priliku da se uvjere da su Podgradci bili urbana sredina prije Drugog svjerskog rata ali i šta su sve Podgradčani proživjeli tokom tog rata.

Izložba “Revolucionarna prošlost Podgradaca” organizuje se u okviru manifestacije “Gradiška jesen”, a realizaciju izložbe pomogao je Zavičajni muzej Gradiška na čelu sa direktorom Bojanom Vujinovićem i višim kustosom istoričarem Bojanom Vujčićem.