Naslovna Kultura Izložbe Otvorena izložba ”RADOVI NA PAPIRU AMATE IZ KSALITLE“

Otvorena izložba ”RADOVI NA PAPIRU AMATE IZ KSALITLE“

GRADIŠKA – U ponedjeljak, 31. maja 2021. godine, u izložbenom salonu Kulturnog centra Gradiška otvorena je izložba radova “AMATES DE KSALITLA”, odnosno ”RADOVI NA PAPIRU AMATE IZ KSALITLE“.

Izložba je organizovana u saradnji Ambasade Meksika u Srbiji i Kulturnog centra Gradiška.

Kolekcija od 27 slika iz Ksalitle, Meksičke države Gerero, sačinjenih na pipru Amate čini dio umjetničke kolekcije Ambasade Meksika u Srbiji.

Na otvaranju izložbe, govorili su direktor Kulturnog centra Gradiška Željko Blagojević i doktor nauka iz oblasti grafike, Zoran Gazibarić, koji je akademsko zvanje stekao nedavno na tehnološkom fakultetu u Zagrebu, te je ovom prilikom direktor Kulturnog centra čestitao Zoranu na stečenom naučnom zvanju.

„Umjetnost na papiru amate iz Ksalitle govori o narodu koji obiluje istorijom i tradicijom, sa temama koje nam pričaju priču o njihovom životu i društvenim, ekonomskim i religioznim događajima, tako različitim kao što su ribolov, poljoprivreda, stočarstvo, praznici, rituali ili jednostavno samo prikaz prirode“ rekao je direktor Kulturnog centra, Željko Blagojević.

O značaju papira za čovječanstvo, te o njegovom razvoju, govorio je Gazibarić.

„Prema istoričarima, za papir se na Mezoameričkoj visoravni znalo prije nego u Evropi. Proizvodi se od kore različitih vrsta stabala iz porodice duda, poznate pod zajedničkim nazivom amate.

Narodi na području meksičke visoravni su sakupljali koru drveta vrste fikus koju su potapali i kuvali u vodi sa krečom da bi postigli tanke folije biljno-vlaknaste mase, koje su mogle da se razlikuju po formi i gustini u skladu sa namjenom za koju je predviđen papir (za pisanje ili za izradu ukrasa).

Nakon toga su te folije sušili na suncu, koje kada se osuše dostignu svetlu do tamne oker boje i naboranu teksturu. Finalni arak se zove „papir amate“.

Prije dolaska Španaca, papir amate se proizvodio u velikim količinama i bio je veoma cjenjen u Meksiku. Koristili su ga za kodekse u kojima su zapisivali svoja naučna i religiozna znanja, istorijske odnose, administrativne podatke.

Danas, proizvodnja amatea je usmjerena ka zadovoljavanju potreba narodnih slikara iz oblasti reke Balsas u Gereru, koji važe za odlične crtače na keramici a koji su svoja znanja preneli na slikanje na papiru amate.

Meksički papir doživljava danas svoje zlatno doba. Napori indiosa iz plemena otomi i naua omogućili su oživljavanje jedne od najlepših i najoriginalnijih tradicija američkog kontinenta.“

Izložba je otvorena do 12. juna i ovom prilikom pozivamo Gradiščane da dođu u Kulturni centar i pogledaju ovu nesvakidašnju i svakako originalnu postavku.