Naslovna Kultura Izložbe Otvorena izložba posvećena grofu Savi Vladislaviću Raguzinskom u Zavičajnom muzeju Gradiška (FOTO/VIDEO)

Otvorena izložba posvećena grofu Savi Vladislaviću Raguzinskom u Zavičajnom muzeju Gradiška (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – U galeriji Zavičajnog muzeja Gradiška večeras je otvorena izložba dokumenata o grofu Savi Vladislaviću Raguzinskom, diplomati cara Petra Velikog.

On je formirao rusku inostranu obaveštajnu službu, razgraničio rusko i kinesko carstvo, aktivno učestvovao u vojnim operacijama Ruskog carstva i učestvovao u potpisivanju mira sa Turskom.

Koautor izložbe Branko Vukomanović je istakao da je njegov slavni predak grof Vladislavić, koji je rođen u januarskim danima kada cijelo srpstvo slavi Svetog Savu, čuvao kosovski zavjet tražeći od svog cara da ga imenuje „grofom ilirskim“.

-Sava Vladislavić je za svoga života obavljao veoma važne diplomatske misije u službi Ruske imperije. Ovom izložbom moći ćemo djelimično steći utisak o veličini ovog čovjeka i svega što je uspio da učini – rekao je Vukomanović.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujčić je istakao da je Rabuzinski prvi put predstavljen u Gradišci, prije svega zahvaljujući Nacionalnoj biblioteci Republike Burjatija i Predstavništvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u gradu Ulan Ude.

– Ovo je jedinstvena izložba sa detaljnom prezentacijom više od 100 dokumenata, slika, crteža i fotografija koji svjedoče o impozantnom životnom putu, djelu i zavještanju „najmoćnijeg Srbina nakon Cara Dušana” – kazao je Bojan Vujčić, direktor Zavičajnog muzeja u Gradiški, prilikom otvranja izložbe.

Sava Vladislavić bio je najznamenitiji Srbin 18. vijeka, koji je iz sela Јasenika kod Gacka, preko Dubrovnika, Carigrada do Moskve ostvario diplomatsku karijeru, kakvu niko, ni do dan danas nije, tvrde istoričari. Ovaj znameniti Hercegovac bio je svestrana ličnost, čovjek od najvećeg povjerenja ruskog cara Petra Velikog, i kao takav u istoriji nepravdeno zapostavljen i nepoznat. 

Savin otac, Luka Vladislavić, bio je knez u  Hercegovini. Sava je rođen 1668. godine na vlastelinskom imanju Vladislavića u Jaseniku, blizu Gacka u Hercegovini a preminuo 1738. godine u Petrogradu.