Naslovna Kultura Izložbe Otvorena izložba „Manastirište u Gornjim Kijevcima“ u Zavičajnom muzeju (FOTO)

Otvorena izložba „Manastirište u Gornjim Kijevcima“ u Zavičajnom muzeju (FOTO)

GRADIŠKA – U Zavičajnom muzeju Gradiška danas je otvorena izložba „Manastirište u Gornjim Kijevcima“ autora Bojana Vujinovića.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je, otvarajući izložbu, da areheološko nalazište srednjovjekovnog manastirišta u Gornjim Kijecima ima nemjerljiv istorijski značaj za Gradišku i Republiku Srpsku.

„Ovo je jedini manastir na području Gradiške, za koji će se Gradska uprava zalagati da se ponovo podigne i obnovi“, istako je Adžić.

On je dodao da će obnova ovog manastira od velikog zanačaja za turističku ponudu Gradiške.

Adžić se zahvalio auturu Bojanu Vujinoviću koji je organizovao ovu izložbu i podsjetio da je ovu aktivnosti na arheološkom istraživanju manastira u Gornjim Kijevcima pokrenuo profesor Milan Đurđević.

On je naveo da je Gradska uprava odkupila  33.000 kvadratnih metara zemljišta na mjestu gdje se nalazi manastirište, te da je pokrenuta inicijativa za izgradnju manastira uz pomoć vladike banjalučkog Jefrema, institiucija Republike Srpske i donatora.

Arhijerejski namjesnik gradiški, protojerej stavrofor Gojko Slijepčević rekao je da se ove aktivnosti odvijaju pod blagoslovom Srpske paravoslavne crkve i vladike banjalučkog gospodina Jefrema.

On je istakao da će crkva u naredom periodu još aktivnije uključiti sa svim institucijama sa lokalnog i republičkog nivoa i  uraditi sve kako bi manstir Gornjim Kijevcima vaskresnuo u svojoj duhovnoj ljepoti.

Direktor Zavičajnog muzej i autor izložbe, arheolog Bojan Vujinović rekao je da je izložba simbolično priređena u godini jubileja osam vijekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

On je istakao da je je istraživanje pokazalo da je manastirište u Gornjim Kijevcima predstavlja pravoslavnu bogomolju u kojoj su pronađeni fragmenti srpsko-vizantijskog slikarstva, fragmenti nadgobne ploče sa natpisom na ukrasnoj uglastoj glagoljici iz perioda 14. vijeka, na kojoj je ispisano ime Milete Stojić, te ploča sa ćiriličnim natpisom iz 1301. godine.

Vujinović je dodao će se na ovom mjestu graditi prvi manastir na području Gradiške, koji bi trebao da upotpuni budući arheološki parkom i postavka koja je danas izložena u Zavičajnom muzeju.