Naslovna Kultura Izložbe OTVORENA IZLOŽBA I PROMOVISAN ALBUM “GRAĐANSKA GRADIŠKA”

OTVORENA IZLOŽBA I PROMOVISAN ALBUM “GRAĐANSKA GRADIŠKA”

GRADIŠKA –  Zavičajnom muzeju Gradiška danas je otvorena izložba i promovisan album “Građanska Gradiška” koji kroz zbirke fotografija i razglednica oslikavaju život stanovništva i razvijenost drštvenog života u ovom mjestu od početka 20. vijeka do početka Drugog svjetskog rata.

Autor izložbe i albuma, viši kustos istoričar Zavičajnog muzeja Bojan Vujčić rekao je da većinu ovih fotografija i razglednica građani do sada nisu imali priliku da vide, a pronađene su kod porodica koje danas žive ili su njihovi preci živjeli u Gradišci.

Vujčić je istakao da je 1941. godine prekinut kontinuitet razvoja građanskog društva u Gradišci, kada su 52 porodice zatvorene u žicu kod banovske bolnice i protjerani do Capraga, a nakon toga mnogi i do Beograda.

-Mnogi su tada, kao što je proto Dušan Subotić, platili glavom za svoje građanske ideje i ulogu među pravoslavnim porodicama ovog kraja – naveo je Vujčić.

Prema njegovim riječima, osim prote Subotića, vođe građanskog društva u Gradišci bili i njegovi rođaci Mirko, Petar, Tihomir i Svetomir Subotić, te Simo, Jovo, Vladimir i Đorđe Malić i mnogi drugi.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da se, zahavaljujući autoru izložbe Bojanu Vujčiću, direktoru Zavičajnog muzeja Bojanu Vujinoviću i njihovim saradnicima čuva identitet građanske Gradiške iz ovog perioda.

Adžić je istakao da je album “Građanska Gradiška” vrijedan poklon svim delegacijama koje posjećuju ovaj grad, ali i kada predstavnici opštine Gradiška odlaze u posjete drugim gradovima.

-Gradiška može da pokaže da je imala razvijenu kulturu i društveni život, jer su mladi ljudi odlazili na školovanje u Grac, Beč i Beograd, te vraćali se u svoj grad da bi gradili građansku Gradišku – naglasio je Adžić.

U periodu koji predstavlja izložba osnovana su brojna društva, zbog čega je Gradiška tada nosila epitet “Mali Beograd”. Izložba će biti otvorena za posjetioce Zavičajnog muzeja u Gradišci naredne dvije sedemice.