Naslovna Kultura Izložbe OTVORENA IZLOŽBA “GRADIŠKA U VELIKOM RATU 1914-1918”

OTVORENA IZLOŽBA “GRADIŠKA U VELIKOM RATU 1914-1918”

GRADIŠKA – U gradiškom Zavičajnom muzeju danas je otvorena izložba “Gradiška u Velikom ratu 1914-1918” povodom stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata, a čiji su autori Bojan Vujčić i Alen Mešić.

Vujčić, koji je i viši kustos istoričar Zavičajnog muzeja, rekao je da su period Prvog svjetskog rata obilježili brojni sudski procesi protiv građana Gradiške, među kojima su članovi najznamenitijih gradiških porodica kao što su Čubrilovići, Malići i Subotići.

“Veljko Čubrilović je osuđen na smrt, a njegov brat Vaso spasio se samo zato što je u tom momentu bio maloljetan i osuđen je na 16 godina robije”, naveo je Vujčić.

On je istakao da su najznačajniji eksponati na izložbi zlatni sat i tabakera doktora Jove Malića i dnevnik njegove supruge Draginje Malić, u kojem je ona opisala njihovo učešće u povlačenju srpskog naroda preko Albanije, a koji je Zavičajnom muzeju poklonila njihova unuka Nevenka Jovanović.

Vujčić je dodao da je Vera Vujičić, unuka Veljka Čubrilovića, Zavičajnom muzeju poklonila ikonu i kandilo koji su pripadali porodici Čubrilović.

On je zahvalio svim porodicama koje su Zavičajnom muzeju donirale ili pozajmile vrijedne eksponate, fotografije i istorijske dokumente.


Vujčić je najavio da će u naredna dva mjeseca biti štampana i njegova knjiga “Bosanska Gradiška i okolina u Prvom svejtskom ratu”.

Alen Mešić, koji je i predsjednik Udrženja kolekcionara “Denarijus”, rekao je da Udruženje raspolaže brojnim eksponatima koji svjedoče o dugom periodu i mogu da upotpune svaku istorijsku izložbu.

Mešić je dodao da je dosta izloženih esponata, kao što su vojne oznake i medalje, upravo sa prostora Gradiške.

Izložbu je otvorio načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, a prisustvovali su brojni građani i potomci članova gradiških porodica Čubrilović i Malić.

Unuka Veljka Čubrilovića, Vera Vujić naglasila je da Gradiška nije zaboravila svoju prošlost i da je to dobar znak da će se razvijati i u budućnosti.

Dejan Jovanović, praunuk gradiškog trgovca Đorđa Malića, rekao je da je velika čast biti na izložbi, koja je plod istraživanja i entuzijazma mladih ljudi, i dodao da su njegova majka i tetka donirale određene porodične stvari Zavičajnom muzeju u Gradišci, koje su dio ove izložbe.

Izložba “Gradiška u Velikom ratu 1914-1918” biće otvorena u Zavičajnom muzeju do kraja januara.

Srna, Moja Gradiška