Naslovna Info Gradiška Otvoren Sajam kolekcionarstva i numizmatike u Gradišci

Otvoren Sajam kolekcionarstva i numizmatike u Gradišci

GRADIŠKA – Peti Sajam kolekcionarstva i antikviteta “Denarijus 2015” otvoren je danas na ljetnoj pozornici Kulturnom centru Gradiška.

Na štandovima od 25 izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske i Srbije posjetioci imaju priliku da vide stari novac, poštanske marke, oružje, uniforme, ordenje, stare registarske tablice, vrijedne knjige, slike i druge vrijedne eksponate.

Predsjednik Društva poštovalaca istorije, kolekcionarstva, numizmatike, filatelije, heraldike i militarije “Denarius” Gradiška Igor Ilijev rekao je da svake godine postoji veliko interesovanje za sajam koji okuplja ljubitelje istorijske baštine ovog kraja.

-Cilj nam je da ljudima prezentujemo bogatu istorijsku baštinu i time je otrgemo od zaborava. Na današnjoj izložbi prikazano je na stotine eksponata starog kovanog i papirnatog novca, obveznica, poštanskih maraka, oružja i oruđa, pa čak i bogata kolekcija raznih uniformi – istakao je Ilijev.

On je podsjetio da i ove godine zbog zakonske regulative u BiH, koja prenošenje antikviteta preko granice tretira kao krivično djelo, posjetioci sajma nemaju priliku da pogledaju vrijedne kolekcionarske zbirke izlagača iz Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Sajam će biti otvoren od 10 do 15 časova na ljetnoj pozorinici Kultunog centra Gradiška, a posjetioci će imati priliku da pogledaju standardnu postavku od numizmatike, filatelije do antikviteta iz svih oblasti kolekcionarstva.