Naslovna Info Gradiška Otvoren prvi apiterapijski centar na području Gradiške

Otvoren prvi apiterapijski centar na području Gradiške

GRADIŠKA – Prvi apiterapijski centar na području Gradiške, a šesti u Republici Srpskoj, otvoren je danas na imanju pčelara Gorana Gagića u Kijevcima.

Gagić je rekao da je u projekt izgradnje apiterapijskog centra, koji je relizovao uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, uložio oko 7.000 KM.

On je pojasnio da apiterapijska komora služi za liječenje raznih bolasti i tegoba putem inhalacije vazduha iz pčelinjih košnica, koji je obogaćen parama meda, polena, propolisa, voska, matične mliječi i pčelinjeg otrova.

“Ovom metodom liječe se mnoge bolesti kao što su astma, bronhitis, oboljenja sinusa, razne alergije na grinje i polene. Moguć je i oporavak od raznih psihičkih tegoba, a korisno je i za jačanje imuniteta”, izjavio je Gagić novinarima.

Gagić je rekao da svi koji su zaiteresovani za apiterapijski tretman mogu da ga kontaktiraju putem telefona ili “Fejsbuk” stranice “Pčelarstvo Gagić – Gagić Goran”, te pojasnio da se terapija sastoji iz dva tretmana inhalacije po 20 minuta, koliko traje i obavezna pauza između inhalacija.

On je istakao da je otvaranje apiterapijskog centra završni pečat njegovog bavljenja pčelarstvom, s obzirom na to da proizvodi med i širok asortiman pčelinjih proizvoda.

Gagić je rekao u pčelinjaku radi uglavnom sam, prijavljen je i plaća doprinose, povremeno mu pomaže zaručnica, a da u vrijeme kada seli pčele angažuje i sezonske radnike.

Viši stručni saradnik u Ministrstvu poljoprivrede, šumartsva i vodoprivrede Milovan Ćućić rekao je da je apiterapijski centar u Kijevcima kod Gradiške šesti takav centar u Republici Srpskoj, te de je resorno ministrstvo podržalo njihovo otvaranje na način da je Savjetodavna služba besplatno radila projekte i pružala stručnu podršku pčelarima.

Viši stručni saradnik za stočarstvo u Ministrstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Duška Radaković rekla je da je realizacija projekata otvaranja apiterapijskih centara u Republici Srpskoj započeta prije četiri godine, te da je to veoma značajno za proširenje asortimana pčelinjih proizvoda i održivost pčelarenja u Srpskoj.

Među prvima koji su koristili apiterapijski tretman u Kijevcima su potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić, narodni poslanik Ognjen Žmirić i predsjednik Skupštine grada Gradiška Milenko Pavlović.

Šulić je rekao da je Gagić primjer mladima u Srpskoj da mogu da ostanu na svom seoskom imanju i da uz dobre ideje pokrenu neku poljoprivrednu proizvodnju i žive od svog rada.

“Tretman apiterapijske inhalacije za mene je jedno novo, zdravo iskustvo. Ovo je nešto što može pomoći mnogima, pogotovo onima koji su pod stalnim stresom – da se ovdje opuste uz inhalaciju i pogled prema očuvanoj prirodi”, naveo je Šulić.

Pavlović je izrazio zadovoljstvo što je jedan mladi čovjek iskoristio ljubav prema pčelarstvu i znanje iz ove oblasti da otvori ovakav centar na području Gradiške.

On je rekao da mu je ovo bila prva apiterapijska inhalacija, te da se nada da će građani koji imaju raspiratorne i druge tegobe koristiti ove tretmane.