Naslovna Info Gradiška Otvoren pogon voćne rakije “Kozarski biser” u Gradišci (Foto)

Otvoren pogon voćne rakije “Kozarski biser” u Gradišci (Foto)

GRADIŠKA – Proizvođač voća i voćnih rakija, firma “BMB Delta” iz Jablanice kod Gradiške, koja se godinama bavi voćarstvom i uslužnim djelatnostima, otvorila je prvi destileriju na solarnu energiju u Gradišci.

kozarski biser 4

U pogon koji je podržalo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske i Investiciona razvojna banka vrijedna je tri miliona maraka.

kozarski biser 1

Godišnja proizvodnja od 160 tona jabuke i 250 tona kruške, biće finalizirana u novootvorenoj destileriji na solarnu energiju kapaciteta 15 hiljada litara pod robnom markom “Kozarski biser”.

kozarski biser 2

 

Suvlasnik BMB Delta”Branko Mijatović kaže da je ovo spoj savremene nemačke tehnologije i srpskog znanja.

– U naš “Kozarski biser”, kako se zove brend kojem je kumovao sam episkop banjalučki gospodin Jefrem, spojena je tradicija, ljubav prema rodnom kraju, nauka i iskustva nauke – istakao je Mijatović.

kozarski biser 5

On je naveo da se posao razvija u pravcu da ove rakije postanu brend vezan za planinu Kozara.

-U sklopu destilerije je instalisana solarna mini elektrana snage 50 kilovata, s ciljem da se iskoriste obnovljivi izvori energije, a čime će se obezbijediti besplatna energija za rad skadišnih kapaciteta za čuvanje voća u hladnjačama – naglasio je Mijatović.

Pomoćnik ministra za mala i srednja preduzeća Zoran Savić rekao je da su rijetki primjeri korištenja solarne energije, ali da je to energija budućnosti i resorno ministarstvo će uvijek podržavati ove vidove razvoja energetike i otvaranje novih randih mjesta.

Preduzeće “BMB Delta” na tržište izbacuje nekoliko tipova rakija, šljivovicu, viljamovku, travaricu, u boji i bezbojnu, dunjevaču i jabukovaču.