Naslovna Info Gradiška OTVOREN NOVI OBJEKAT POLICIJSKE STANICE U NOVOJ TOPOLI KOD GRADIŠKE (Foto)

OTVOREN NOVI OBJEKAT POLICIJSKE STANICE U NOVOJ TOPOLI KOD GRADIŠKE (Foto)

GRADIŠKA – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske otvorio je danas novi objekat Policijske stanice u Novoj Topoli, u čiji rekonstrukciju je uloženo oko 60.000 KM.

IMG_20160319_092756_489

Policijska stanica Nova Topola, u kojoj će biti zaposleno 20 policajaca uspostavljena je nakon stupanja na snagu novog Parvilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u MUP-u Srpske i djeluje u sastavu Stanice javne bezbjednosti Gradiška i Centra javne bezbjednosti Banjaluka.

IMG_20160319_092745_307

Lukač je rekao da je MUP Srpske prepoznao potrebu uspostavljanja Policijske stanice u Novoj Topoli jer će ona brinuti o bezbjednosti više od 15 000 stanovnika iz 21 mjesne zajednice u Lijevče polju. On je dodao da će ova policijska stanica doprinijeti većoj bezbjednosti stanovnika, koji će moći na jednostavniji način da prijave sve probleme sa kojima se sreću i da policija efikasnije reaguje s ciljem zaštite bezbjednosti građana i njihove imovine.

IMG_20160319_092731_639

Na pitanje novinara, da li će formiranje rezervnog sastava policije, koje je najavio predsjednik Srpske Milorad Dodik, biti definisano novim Zakonom o Policiji Srpske, Lukač je rekao da se to neće desiti jer će ovaj zakon vrlo brzo iću u skupštinsku proceduru ali da uvijek postoji mogućnost izmjena i dopuna zakona. On je rekao da je to dobar plan i da je rezervni sastav policije postojao prije ratnih dešavanja u BiH, ali da je za to potreban novac te da je za sada prioritet MUP-a opremanje aktivnog sastava policije. „ Za to su potrebna sredstva i ona se za sada obezbjeđuju iz budžeta Srpske. Finasiranje za sada dobro funkcioniše, s određenim zakašnjenjima u izmirivanju raznih obaveza što nije bila nepozananica i u proteklim godinama. Ipak isplaćuju se sve hitne obaveze i MUP Srpske nikome nije ostao dužan, tako da će u svakom slučaju sve obaveze biti izmirene do kraja godine, među kojima su i obaveze prema raznim dobavljačima“, naveo je Lukač Nakon  opremanja aktivnog sastava policije, kaže Lukač,  pristupiće se formiranju rezervnog sastava policije, u kojem će  biti i jedan dio penzionisanih policajaca, koji još uvijek mogu da doprinesu radu MUP-a, kao i odrežen broj mlađih ljudi, kojima će rezervni satav biti filter i selecija za ulazak u aktivni sastav policije.

Otvaranju novog objekta Policijske stanice Nova Topola prisustvovali su direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić, načelnik CJB Banjaluka Boško Panđa, načelnik Stanice javne bazbjednosti Gradiška Bojan Škorić, načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, Milan Švraka, Goran Đorđić i Zoran Adžić i predstavnici vjerskih zajednica i javnih preduzeća i ustanova sa područja gradiške opštine.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, izrazio je zadovoljstvo otvaranjem Policijske stanice Nova Topola, naglasivši da će to doprinijeti  podizanju efikasnosti bezbjednosnih struktura i sigurnosti građana u Lijevču polju. On je istakao da je svima stalo da pravni sistem apsolutno funkcioniše i da se na taj način pošalju pozitivne poruke o nivou sigurni, privatne imovine i svega onoga što treba da bude odgovor na aktuelna pitanja loše ekonomske situacije, nezaposlenosti i nedovoljene privredene aktivnosti.

Mještanin Nove Topole Dragan Đurić, rekao je da će Policijska stanica,  koja je sada smještena u dovorištu Osnovne škole „Petar Kočić“ u Novoj Topoli, obezbijediti veću sigurnost stanovništvu, đacima i prosvjetnim radnicima, te obezbijediti bolje sigunonost u sobraćaju na magistralnom putu Gradiška- Banjaluka.

Radio Gradiška