Naslovna Kultura Filmovi Otvoren filmski festival »Kratkofil plus«

Otvoren filmski festival »Kratkofil plus«

BANJALUKA – Na banjalučkoj tvrđavi Kastel otvoren je Međunarodni filmski festival “Kratkofil plus”, na kom će biti prikazan 31 film iz 25 zemalja, među kojima i dva iz BiH.

Festival je otvoren premijernim prikazivanjem filmova snimljenih u okviru projekta “Kratkofil junior”, koji je podržao UNICEF.

Osim takmičarskog dijela, koji obuhvata kratke forme filma, na festivalu će u revijalnom dijelu biti prikazani filmovi “Ping-pong ljeto” režisera Majkla Tulija iz SAD i “Pogrebnik” režisera Dragana Nikolića iz Srbije.

Direktor Festivala Darija Buzaković ocijenila je da će filmovi koji će biti prikazani na festivalu dodatno proširiti granice umjetničkog izraza.

“Filmovima će biti istražene i teme koje su ključna misija ovog festivala, a to su preispitivanje stvarnosti i stvaranje boljeg društva i okruženja za sve nas”, rekla je novinarima Buzakovićeva.

Selektor programa Vladan Petković naglasio je da je program ovogodišnjeg “Kratkofila” veoma raznovrsan, prije svega po stilovima i žanrovima filmova, ali i gledajući na geografsko područje odakle dolaze, uključujući i filmove iz Južne Amerike i Azije.

Posjetioce festivala, čiji su generalni pokrovitelji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i grad Banjaluka, očekuje i niz pratećih programa.

Organizatori su posebnu zahvalnost iskazali američkoj Ambasadi u BiH i Kancelariji specijanog predstavnika EU u BiH.

Festival će trajati do četvrtka, 24. jula, kada će biti dodijeljena velika nagrada festivala, nagrada za najbolji regionalni film, nagrada publike i specijalna priznanja žirija koji čine stručnjaci iz filmske umjetnosti Eva Pa, Elin Benet i Miloš Milošević.

Otvaranju “Kratkofil plusa” prisustvovale su zvanice iz kulturnog i javnog života Republike Srpske, BiH i regiona.

nezavisne.com