Naslovna Kultura OTVOREN DESETI PETROVDANSKI SABOR FOLKLORA U BREZIK LAMINCIMA

OTVOREN DESETI PETROVDANSKI SABOR FOLKLORA U BREZIK LAMINCIMA

GRADIŠKA – Deseti Petrovdanski sabor folklora otvoren je ispred stare škole u Brezik Lamincima kod Gradiške, gdje je oko 100 istinskih zaljubljenika narodnih igara i pjesme uživalo u folklornim nastupima, uprkos lošem vremenu.
Sinoć su nastupili domaćin Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ “Dukati” iz Laminaca i KUD-ovi iz Ribnika, Kneževa, Maslovara, Kočićeva, Nove Topole.

Predsjedinik KUD-a “Dukati” Ranko Cumb, istakao je da je ovo društvo, koje ima oko 70 članova, i pored finasijskih poteškoća uspjelo da održi Petrovdanski sabor folklora.

Cumbo je naglasio da je cilj Petrovdanskog sabora, a i samog postojanja KUD-a “Dukati” da se očuva kulutura, tradicaja i običaji ovog kraja i druženje sa prijateljima iz drugih kulturno-umjetničkih društava.

Na završnoj večeri Petrovdanskog sabora folklora večeras od 20.00 časova, nastupiće 15 kulturno-umjetničkih društava, među kojima su društva iz Omarske, Brezičana, Zalužana, Šipova, Pelegićeva, domaćin KUD “Dukati” i kulturno-umjetnička društva sa područja gradiške opštine.

Ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, u okviru Petrovdanskog sabora folklora u Brezik Lamincima danas od 17.00 časova biće održana gastro-izložaba tradicionalnih narodnih jela i defile učesnika sabora.

SRNA, Radio Gradiška