Naslovna Info Gradiška Otvoren Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji (FOTO/VIDEO)

Otvoren Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji otvoren je danas u Gradišci s ciljem stvaranja uslova za unapređenje poslovanja drvoprerađivačkih kompanija na području ovog grada, ali i iz Srpca, Laktaša i Kozarske Dubice.

Otvaranju su prisustvovali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i šef Regionalne kancelarije Delegacije EU u Banjaluci Stefano Donati.

Rajčević je naglasio da nema uspješne nauke bez saradnje sa privredom, a ni razvijene privrede bez korištenja naučnoistraživačkih potencijala, te da resorno ministarstvo podržava projekte koji idu u tom smijeru.

On je čestitao gradonačelniku Adžiću i njegovim partnerima koji su radili na realizaciji projekta.

Rejčević je rekao da će novootvoreni Centar biti mjesto okupljanja i stvaranja, te da će u njegove aktivnosti biti uključeni gradska administracija, Tehnička škola Gradiška i osam privrednih subjekata.

– Ministarstvo snažno zagovara ovakav model, jer mislimo da korištenjem potencijala ovog centra može doći do napretka u naučnoistraživačkom radu i privrednoj aktivnosti. Ovaj model ćemo pokušati da primijenimo i u ostalim regijama Republike Srpske – istakao je Rajčević.

Adžić je rekao da je Centar otvoren u okviru projekta “Gradiška – grad drveta” s ciljem da drvoprerađivačkim preduzećima pruži nove tehnologije i modele proizvoda.

On je istakao se stvaraju uslovi da Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji zaposli mlade koji će kreirati nove proizvode za preduzeća iz ove oblasti, a da će prototipi tih modela proizvoda biti izrađivani u saradnji sa Tehničkom školom i preduzećem “Bor” iz Gradiške.

Adžić je naveo da je gradiška Tehnička škola od 2017. počela sa uvođenjem dualnog obrazovanja, uvođenjem zanimanja CNC tehničara, tehničara mehatronike i informacionih tehnologija, te da bi od naredne školske godine prva u Republici Srpskoj trebala da uvede i zanimanje tehničar robotike.

– Sve ovo radimo jer našim malim i srednjim preduzećima želimo da približimo nove tehnologije i da zapošljavamo mlade ljude – istakao je Adžić.

Donati je rekao da je kroz projekat “EU for biznis”, EU u saradnji sa organizacijom GIZ, obezbijedila bespovratna sredstava od 4,2 miliona evra za izvozno orijentisana mala i srednja preduzeća u BiH.

On je dodao da je EU i u projektu “Gradiška-grad drveta”, čija je vrijednost oko 350.000 evra, učestvovala sa grantom od 285.000 evra s ciljem da se poveća konkurentnost izvozno orijentisanih preduzeća u drvoprerađivačkoj industriji, te da se obezbijede nova radna mjesta za mlade i njihov ostanak u svojoj zemlji.

Donati je naveo da će EU kroz novi projekat sa 13 miliona evra nastaviti da podržava izvozno orijantisana preduzeća u BiH, kako bi se uticalo na negativne efekte pandemije virusa korona.

Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji nudiće brojne usluge u oblasti poslovnog razvoja za drvoprerađivače, a vršiće i obuku zaposlenih u tim preduzećima, te pomagati mladim ljudima u sticanju novih radnih vještina i znanja.

Projekat realizuje Gradska uprava u saradnji sa Tehničkom školom Gradiška i gradiškim preduzećem za proizvodnju stolova i stolica “Bor”.

Video:

Izvor: SRNA, foto: Moja Gradiška

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.