Naslovna Info Gradiška Otkriveno centralno spomen-obilježje poginulim borcima u Gradišci

Otkriveno centralno spomen-obilježje poginulim borcima u Gradišci

GRADIŠKA – U Gradišci je otkriveno i osveštano Centralno spomen-obilježje za 571 poginulog borca odbrambeno-otadžbinskog rata sa područje ove opštine.

Spomenik su otkrila djeca poginulih boraca, a nakon osveštanja vijence i cvijeće položili su pradsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Vijence i cvijeće na spomenik su, između ostalih, položili i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, opštine Gradiška, Opštinske organizacije porodica poginulih boraca i opštinske Boračke organizacije, gradiškog SUBNOR-a, te brojni druge delegacije, članovi porodica poginulih boraca, borci i građani.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je prisustvovao otkrivanju spomenika, naglasio je da žrtva koju su podnijeli poginuli borci mora da se cijeni i obavezuje sve koji predstavljaju srpski narod da čuvaju Republiku Srpsku.

-Bez Srpske srpski narod u BiH ne bi imao perspektivu, a njeno postojanje je garant da ćemo i mi opstati na ovim prostorima- rekao je Ivanić.

Pradsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da se mora postaviti pitanje, posebno danas kada se proslavlja 23. rođendan Srpske, da li je dovoljno urađeno za porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide i demobilisane borce.

-Poginuli borci dali su za Republiku Srpsku sve, a nisam siguran da li smo im se na pravi način odužili – istakao je Savčić.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović istakao je da svaki spomenik poginulim borcima predstavlja kolektivno odlikovanje onima koji su ugradili svoje živote u temelje Srpske i da opominje da im se nikada ne možemo odužiti.

-Najveći problem danas, koji vlasti moraju da riješe, jeste zapošljavanje oko 2.000 djece poginulih boraca – naglasio je Mitrović.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović ističe da je otkrivanje centralnog spomen-obilježja način da se opština na dostojanstven oduži svojim poginulim borcima.

-Rane na duši porodica poginulih boraca i nakon više od 20 godina i dalje su svježe, i svi nivoi vlasti moraju da posvete više pažnje rješavanju statusnih i materijalnih problema porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca – rekao je Latinović.

On je naveo da su opština i Vlada Republike Srpske do sada izgradili više od 70 stanova za porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide u Gradišci i da se u ovoj godini očekuje završetak zgrade sa još 23 stana.

Od 571 poginulog borca, 24 su borca Vojske Republike Srpske Krajine, a prema zvaničnoj evidenciji na području opštine ima 1.145 ratnih vojnih invalida.