Naslovna Kultura OTKRIVAMO: Šta je Tesla pisao Ivanu Meštroviću (FOTO)

OTKRIVAMO: Šta je Tesla pisao Ivanu Meštroviću (FOTO)

Godine 1939, 18. avgusta, jedan od najvećih umova svih vremena poslao je telegram svom prijatelju, jugoslovenskom vajaru Ivanu Meštroviću s jednom molbom. Evo šta je u tom telegramu pisalo i kako je na njega Meštrović odgovorio

Najveći srpski naučnik i pronalazač Nikola Tesla, samo je jednom u životu izrazio želju da neki umetnik izradi njegov portret.

Bilo je to davne 1939. godine, 18. avgusta, kada je svom velikom prijatelju, poznatom jugoslovenskom-hrvatskom vajaru Ivanu Meštroviću iz hotela “Njujorker” poslao telegram u Zagreb kako bi ga zamolio da  svojim “čudotvornim” rukama izradi njegovu bistu.

Telegram-Nikola-Tesla-Ivan-Mestrovic-2-670x473

Jedan od najvećih umova svih vremena u telegramu je između ostalog napisao i da želi da se njegova bista izradi “radi našeg potomstva i sveg slavenskog roda”, kao i da bi bilo dobro da ga veliki umetnik izvaja dok mu je“lice još glatko, oči bistre i nije oćelavio”.

Meštrović mu je u roku od nedelju dana odgovorio napisavši između ostalog da će “sa zadovoljstvom ispuniti njegovu želju, kao i da su sredstva nepotrebna”.

Telegram-Nikola-Tesla-Ivan-Mestrovic-1-670x436

Dodao je, međutim, i da ne može da dođe u Njujork, ali da je rad bistu da napravi ili u Splitu, ili, pak na osnovu fotografija koje mu Tesla pošalje dodajući da ga, iako ih i ne pošalje – vanredno pamti.

Ivan Meštrović je sticajem okolnosti izradio Teslinu bistu tek 1952. godine.Odlivci ove biste čuvaju se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, u Muzeju Like u Gospiću i u Tehničkom muzeju u Beču.

Telegraf.rs