Naslovna Info Gradiška Osvjetljavaju put mobilnim

Osvjetljavaju put mobilnim

Prema mjerama štednje koje je sprovela lokalna uprava u Gradišci, trebala bi da bude upaljena svaka treća svjetiljka, ali je u pojedinim naseljima totalni mrak, pa stanovnici tumaraju sa upaljenim mobilnim telefonima i baterijskim lampama.

S obzirom na učestalost „zamračenja“  u mnogim dijelovima grada, a posebno u ulicama Vojvode Živojina Mišića, Kneza Lazara i Dositejeva, zbog, kako je rečeno, kvara na sistemu, stanovnici se žale da noću pale baterije, a da je bilo i po malo smiješnih, ali i žalosnih situacija.

-Veći dio ulica Kneza Lazara i Dositejeva nemama nikako rasvjete već mjesecima. To predstavlja opasnost i za pješake, ali i vozače. Nedavno se desilo da biciklista nije vidio kamion koji je zbog gužve na granici bio ugašen u raskrsnici i direktno je udario u njega. Srećom, nije zadobio veće povrede – priča mještanin Slobodan Majdanac.

Mještani navode da rasvjeta treba da bude upaljena barem na najprometnijim ulicama i pješačkim prelazima, pa im nije jasno kako je rasvjeta ugašena baš tamo gdje je najpotrebnija, a kvarovi sve učestaliji.

-U večim dijelovima grada „pomračenja“ su sve učestalija, a kod nas ne da ne radi svaka treća sijalica, već radi svaka deseta, a dešava se da svjetla prorade tek u ponoć, a kome rada trebaju – pričaju stanovnici pomenutih ulica.

Načelnik Odjeljenja za urbanizam, građenje, komunalne i stambene poslove opštine Gradiška Slobodan Vidović kaže da im je poznat ovaj problem i da je u ulici Kneza Lazara došlo do krava na sistemu javne rasvjete.

-U jednom dijelu kvar je otklonjen, dok je drugi dio u fazi rješavanja – ističe Vidović.

On navodi da se uštede električne energije na javnoj rasvjeti sprovode isključivanjem dijela svjetiljki, pri čemu se vodilo računa o tome da se ne ugrozi bezbjednost saobraćaja i pješaka.

-Zamjenom dotrajalih senzora i ugradnjom konektora radi redukovanja potrošnje, troškovi za utrošenu struju manji su za trećinu u odnosu na 2012. godinu – rekao je Vidović.

ŠTEDE STRUJU ISKLJUČIVANJEM DIJELA RASVJETE

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u SO Gradiška Uroš Grahovac rekao je da je protekla vlast radila na izgradnji infrastrukture kako bi poboljšala uslove i kvalitet života građana, dok ova to narušava.

-Uštede na javnoj rasvjeti se prave na nestručan način i nekvalitetan način. Javna rasvjeta je komunalna potrošnja koju građani plaćaju, a vlast nema mehanizam za uštede i ima selektivan pristup isključivanju – smatra Grahovac.

ODRŽAVANJE I POTROŠNJA

-U 2013. Godini za održavanje i potrošnju električne energije izdvojeno je 357.000 KM, dok je ove godine taj iznos 340.000 maraka, što pokazuje tendenciju ka racionalizaciji u potrošnji javnih sredstava – istakao je Slobodan Vidović.