Naslovna Info Gradiška Oštre kazne za paljenje kontejnera

Oštre kazne za paljenje kontejnera

GRADIŠKA – U Gradišci je povećan broj požara na kontejnerima za odlaganje otpada. Osim materijalne štete zapaljeni kontejneri opasni su i za građane. Nadležni najavljuju oštre kazne za nesavjesne građane.
Tokom januara registrovano je pet požara na kontejnerima u kojima su četiri u potpunosti uništena.

Željko Bilbija, direktor KP Gradska čistoća, kaže da je cijena jednog plastičnog kontejnera oko 600 KM, te da je svaki zapaljeni kontejner velika šteta za preduzeće.

– Metalni kontejner je i skuplji. Međutim, čak i kada se na vrijeme ugasi požar, kontejner biva oštećen, pa ga dizalica ne može podići na vozilo. Dakle, svaki požar za nas predstavlja veliku štetu – kaže Bilbija.

Požari su uglavnom izazvani neadekvatnim odlaganjem pepela, a osim materijalne štete opasni su i za građane.

– Nije samo problem požar na kontejneru, već i to što se kontejneri nalaze blizu zajednice etažnih vlasnika ili na prostorima gdje su parkirani automobili, tako da uvijek postoje rizici da se ti požari nekontrolisano prošire – kaže Goran Stojaković, starješina PVЈ Gradiška.

U Komunalnoj policiji do sada nisu imali prijava za paljenje kontejnera. Najavljuju pojačanu kontrolu i kazne za nesavjesne građane.

– Nepropisno odlaganje otpada ima obilježja prekršaja za koji je predviđena kazna za fizička lica od 100 do 1.000 KM, s tim da ako se kazna izriče putem prekršajnog naloga onda iznosi 100 KM – kaže Goran Sember, načelnik Odjeljenja za inspekcije.

Oštećenja kontejnera zabilježena su i zbog odlaganja građevinskog otpada prilikom renoviranja stanova. Protiv poznatih počinilaca u komunalnom preduzeću Gradska Čistoća najavili su pokretanje sudskog spora za nadoknadu štete.