Naslovna Info Ospice godinu haraju Srpskom

Ospice godinu haraju Srpskom

Banjaluka – Epidemija morbila već duže od godinu hara Srpskom, a broj oboljelih je od maja premašio 4.000.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, epidemija je proglašena u 24 grada, a najveći broj oboljelih je uzrasta između 20 i 29 godina.

– Od ukupnog broja oboljelih 42 odsto je nevakcinisanih. Ima i onih koji nemaju podatke o vakcinalnom statusu i pacijenata koji su nepotpuno vakcinisani. Među oboljelima je deset odsto vakcinisanih – naveli su u ovom institutu.

Ospice do sada nisu odnosile živote, ali je u proteklih godinu zbog njih 287 građana završilo u bolnici. Pojedini su imali i komplikacije poput bronhopneumonije, upale pluća, uva i sinusa, a zabilježena su i dva slučaja upale mozga.

– Vakcinom MRP je od početka epidemije dodatno vakcinisana 2.731 osoba starosti između sedam i 19 godina – istakli su u Institutu za javno zdravstvo RS i dodali da iz sedmice u sedmicu uočavaju trend opadanja broja novooboljelih, zbog čega očekuju i jenjavanje epidemije.

BiH, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, spada među najveća žarišta epidemije ospica u dijelu koji pokriva Evropski centar za vakcinaciju. Iz ove organizacije su apelovali na hitnu vakcinaciju građana bez obzira na starosnu dob.

U BiH zbog rata u periodu između 1992. i 1995. godine nije sprovođena osnovna vakcinacija, a Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je situacija u vezi sa ospicama u ovoj zemlji najgora u cijeloj Evropi. Upozoravaju i na činjenicu da djeca koja nisu vakcinisana protiv ospica mogu umrijeti.

Prema podacima nadležnih ustanova, tokom 2014. i u prvih nekoliko mjeseci ove godine na području BiH zabilježeno je 5.340 slučajeva ospica.

Morbile su jedna od deset najraširenijih zaraznih bolesti, a 1980. godine, prije nego što je počela vakcinacija protiv njih, bile su široko rasprostranjene, sa oko 2,6 miliona smrtnih slučajeva u svijetu.

Njemačka

Zdravstveni radnici u Njemačkoj primijetili su u oktobru prošle godine značajno povećanje broja oboljelih od ospica među izbjeglicama i azilantima iz BiH i Srbije, a kao uzrok je navedena prekinuta imunizacija u vrijeme rata.

Glas Srpske