Naslovna Info Gradiška Osnovana Gorska služba spasavanja u Gradišci (FOTO/VIDEO)

Osnovana Gorska služba spasavanja u Gradišci (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – U Gradišci je formirana Gorska  služba spašavanja , a za njenog prvog načelnika izabran je Branislav Bjelovuk.

Na prvom obraćanju medijima Bjelovuk, inače iskusni ronilac, rekao je da će GSS uskoro dobiti kompletnu opremu za rad.

„Vrlo brzo ćemo biti opremljeni za  djelovanje i spašavanje u planinama, nad vodom, pod vodom, u slučaju požara ili bilo kakve prirodne katastrofe. To podrazumijeva nabavku čamaca, alpinističke, ronilačke i druge opreme i naravno osposobljavanje članstva“, rekao je Bjelovuk.

Nemanja Davidović, koordinator projekta ispred Odjeljenja za razvoj i međunarodne projekte  u Gradišci rekao je da se projekat „Sigurni zajedno“ (Safe Together) odvija zajedno sa partnerima iz Crne Gore i Hrvatske.

„Idemo dalje sa projektom, na redu su specijalistički kursevi, predviđeni za narednu godinu. U selu Kozara, na planini Kozari  teku  radovi na rekonstrukciji edukativnog trening centra. Edukativni trening centri grade se i u Daruvaru i Podgorici“, rekao je Davidović.

Cilj projekta je zaštita životne sredine i prirode, unapređenje prevencije rizika i promocija održive energije i energetske efikasnosti. Fokusira se  na jačanje materijalnih i ljudskih kapaciteta za reagovanje u kriznim situacijama u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Budžet projekta je u ukupnom iznosu  1.276 .113,89 eura, a iznos koji sufinansira Evropska unija je 1.084.696,79 eura.

Gorska služba spašavanja Gradiške djelovaće na širem području , koje zahvata više gradova i opština naše zemlje. Osim Gradiške GSS će pokrivati i opštine i gradove prijedorske i banjalučke regije, te opštinu Srbac, područje grada Dervente, Brod, pa i šire.

Bjelovuk je istakao da je to od velikog značaja za grad Gradičku jer će dobiti humanu organizaciju koja će biti na usluzi svima kojima pomoć bude potrebna.

Video: