Naslovna Info Orasi i crna čokolada umjesto antidepresiva

Orasi i crna čokolada umjesto antidepresiva

Promjena načina ishrane može da pomogne u borbi protiv anksioznosti i lošeg raspoloženja. Češće uzimanje vitamina, minerala, zdravih masti i antioksidanasa popravlja mentalno zdravlje i vraća hormone u normalu.

Naučno je dokazano da ishrana može dobro da utiče na mentalno zdravlje, i da protiv depresije ili anksioznosti ne moraju uvijek da se uzimaju lijekovi.

Razvoj ovih mentalnih bolesti dovodi do neravnoteže i smanjenja mnogih hormona u organizmu kao što su dopamin i serotonin, pa su zato loše raspoloženje i bezvoljnost svakodnevna pojava.

Stručnjaci su, međutim, otkrili da promjena načina ishrane i češće uzimanje pojedinih namirnica koje sadrže vitamine, minerale, zdrave masti, i antioksidanse može da poboljša mentalno zdravlje, vrati hormone u normalu i tako pomogne u borbi protiv depresije i anksioznosti.

INTEGRALNE ŽITARICE

Ugljeni hidrati možda ne pomažu prilikom gubitka kilograma, ali kada je u pitanju raspoloženje i te kako su od koristi. Istraživanja su pokazala da dijete koje preporučuju unos dosta voća, povrća i žitarica sprečavaju depresiju, anksioznost i česte promjene raspoloženja. Cijela zrna žitarica sadrže visok nivo triptofana, aminokiseline koja je neophodna za sintezu serotonina i melatonina, hormona koji su odgovorni za naše raspoloženje.

ORASI

Orasi su odličan izvor omega 3 masnih kiselina, antioksidanasa i proteina, koje mogu da pomognu u smanjenju simptoma anksioznosti i depresije. Orahe je najbolje konzumirati u sirovom obliku, jer tada sadrže najveću količinu polifenola i magnezijuma koji doprinose tome da se osoba osjeća smireno. Stručnjaci, za borbu protiv lošeg raspoloženja savjetuju i uzimanje indijskog oraha. Ovaj orašasti plod sadrži gvožđe, vitamin B6, proteine, mnogobrojne aminokiseline, kao i triptofan, koji poboljšava apsorpciju serotonina u mozgu i smanjuje osjećaj depresije.

BOROVNICE

Borovnice sadrže veliki broj antioksidanasa koji doprinose smanjenju osjećaja depresije. One su takođe bogate vitaminom C, koji pomaže u snižavanju kortizola, a samim tim smanjuje i anksioznosti. Nedavna studija je pokazala da jedenje borovnica može da pomogne u smanjenju negativnih genetskih i biohemijskih materije koje organizam proizvodi tokom depresije. Redovno konzumiranje borovnica takođe smanjuje suicidne sklonosti kod ljudi koji su preživjeli posttraumatski stres.

 

MLEČNI PROIZVODI

Mlečni proizvodi i jaja su dobri za smanjivanje depresije i anksioznosti. Posebno se preporučuje konzumiranje grčkog jogurta, jer on ima dovoljno proteina i ugljenih hidrata koji pozitivno utiču na nivo šećera u krvi. Dokazano je da je osećaj anksioznosti povezan sa padom nivoa šećera, pa je zato jogurt pravi izbor u borbi protiv ovog poremećaja. Mliječni proizvodi, takođe, sadrže triptofan koji je prirodni umirujući agens. Zato mnogi psihoterapeuti preporučuju što češće uzimanje, sira, jogurta, sladoleda i ostalih mliječnih proizvoda.

CRNA ČOKOLADA

Crna čokolada djeluje kao prirodni antidepresiv, čineći da se osjećamo bolje, jer sadrži tirozin, koji je utiče na povećanje dopamina u organizmu. Dopamin direktno utiče na naše emocionalno blagostanje jer stimuliše centre zadovoljstva u našem mozgu. Poznato je da čokolada olakšava oslobađanje serotonina i opušta krvne sudove u mozgu, a pored toga crna čokolada oslobađa i endorfin, zbog kojeg se osjećamo srećno, i smanjuje osjećaj stresa i anksioznosti.

Večernje Novosti