Naslovna Info Gradiška Optužbama čuvaju Dončića u fotelji

Optužbama čuvaju Dončića u fotelji

Banjaluka – Smijenjeni predsjednik Skupštine opštine Gradiška Radislav Dončić rekao je juče da će predati dužnost novoizabranom predsjedniku Urošu Grahovcu samo pod uslovom da bude ispoštovana zakonska procedura.

– Ne vjerujem u sudije u Gradišci, jer smatram da su pod ogromnim pritiskom – istakao je Dončić.

Gradiška je mjesecima u političkoj krizi nakon što je došlo do promjene skupštinske većine, koja je, između ostalih, smijenila i rukovodstvo parlamenta, ali njihovi nasljednici još nisu preuzeli dužnost, iako su to naložila dva suda. Advokat opštine Gradiška Siniša Đorđević istakao je da je uložena žalba na rješenje Osnovnog suda u Gradišci kojim je naloženo smijenjenim rukovodiocima da predaju dužnost. On je iznio niz zamjerki na rad sudija i Ministarstva lokalne uprave i samouprave RS tvrdeći da zakoni nisu primijenjeni kako treba.

Poslanici stranaka okupljenih u Savezu za promjene u Narodnoj skupštini RS i Parlamentu BiH iz Gradiške i odbornici u lokalnom parlamentu optužili su izvršnu vlast RS da vrši pritisak na sudije. Poslanik PDP-a Milan Švraka rekao je da pritisak na sud u Gradišci vrši pomoćnik ministra pravde RS Slobodan Zec.

U Vladi RS su istakli da nikada nisu uticali na rad pravosuđa i da je istupanje onih koji ih optužuju klasičan primjer pritiska na sud pred donošenje odluke o žalbi.

Glas Srpske