Naslovna Info Aktuelno Republika Srpska-FBiH Opštinska vlast zakazala, građani neobavješteni, podrumi poplavljeni

Opštinska vlast zakazala, građani neobavješteni, podrumi poplavljeni

GRADIŠKA – Usljed obilnih padavina u Gradišci, vodostaj rijeke Save je u porastu i trenutno iznosi 730 centimetara, zbog čega je Štab za vanredne situacije opštine Gradiška uveo vanredne mjere od poplava.

Zbog kvara na agregatu na crpnoj stanici „Kej“, a za koji je bila obavještena lokalna uprava, fekalne i oborinske vode u gradskom naselju Senjak napravile su kolaps, gdje je poplavljeno 500 domaćinstava.

Podizanjem nivoa podzemnih voda i nivoa u kanalizacionoj mreži i izlijevanje u podrumske prostorije prema riječima mještana moglo se izbjeći. Oni najviše okrivljuju lokalnu vlast, jer kako kažu da su blagovremeno obavješteni, zaštitili bi se objekti i izbjegla bi se šteta koja je sada ogromna.

-Nisu nas obavjestili o očekivanim vremenskim prilikama koje su nas zadesile. Lokalna vlast je trebala izvjestiti preko medija da imamo problema sa crpnim pumpama, i da te koje su ispravne neće moći preuzeti sve oborinske i kanalizacione vode – priča orogčeni mještanin Senjaka Jovo Kojić.

U Štabu za vanredme mjere opštine Gradiška pravdaju se da nisu znali da izbacivanje vode iz kanalizacije u rijeku Savu, neće moći nadomjestiti nefunkcionisanje jedne pumpe na ovoj pumpnoj stanici.

-Štab za vanredne situacije opštine Gradiška uputio je danas hitan zahtjev Javnom preduzeću „Vode Srpske“ i Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske da u naredna 24 sata obezbjede mobilne pumpe većeg kapaciteta kako bi se nadomjestio učinak pumpe koja je zbog zastarjelosti i kvara van funkcije – saopšteno je iz Štaba.

OPŠTINA SE OGLUŠILA NA INFORMACIJE STRUČNIH LICA O STANjU CRPNE STANICE „KEJ“.

Vodna inspekcija koja je radila tehničku procjenu pumpi 1.11.2013. godine, Opštini Gradiška je dostavila obavještena o stanju pumpne stanice „Kej“, te je sugerisala da je potrebno urgentno rješanje pumpne stanice „Kej“.

U izvještaju se navodida treba izvršiti remont postojećeg postrojenja crpne stanice „Kej“, gdje na pumpama po procjeni tehničkih lica dotrajala ležajna mjesta, što bi moglo izazvati daljnje havarije na pumpnim kolima i pripadajućim osovinama.

10706504_818097084887982_525726832_n