Naslovna Info Opština Laktaši – primjer dobre saradnje lokalne i republičke vlasti (VIDEO)

Opština Laktaši – primjer dobre saradnje lokalne i republičke vlasti (VIDEO)

LAKTAŠI – Republičke institucije podržaće značajne kapitalne projekte koje kandiduje opština Laktaši, dogovoreno je na sastanku opštinskog rukovodstva s predsjednicom Republike Željkom Cvijanović, premijerom Radovanom Viškovićem i srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Milorad Dodikom.

Posebna pažnja biće posvećena saobraćajnoj infrastukturi, vodosnabdijevanju i predškolskom obrazovanju, jer na upis u predškolske ustanove čeka oko 150 mališana.

Laktaši su treća opština u Srpskoj po uplatama prihoda u republičkom budžetu. Ova opština primjer je dobre saradnje lokalne i republičke vlasti. Potvrđuju to projekti koji su realizovani, ali i oni čija bi realizacija tek trebalo da uslijedi.

– To je proširenje kapaciteta vrtića u Laktašima, sportska sala u Јakupovcima, vodovod i kanalizacija, širenje poslovne zone Aleksandrovac – izjavio je načelnik opštine Laktaši Miroslav Bojić.

Opštinska administracija već je pripremila deset projekata. Novi, koji se tek planiraju, u fazi su pripreme. Dio će biti realizovan sredstvima iz opštinskog budžeta, koji u ovoj godini iznosi 17 i po miliona. Neće izostati ni podrška institucija Srpske.

– Vlada Republike Srpske je raspoložena da, zajedno sa lokalnim vlastima, realizuje sve ono što je potrebno da bi se bilo spremno za period poslije pandemije. Zadovoljna sam stabilnošću opštinskog budžeta u Laktašima i što postoji dobra saradnja sa republičkim institucijama – istakla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Od premijera Radovana Viškovića stigla je i najava da će Vlada razvijati Banju Laktaši i aerodrom u Mahovljanima.

– Mi imamo namjeru da ga razvijamo u narednom periodu, da napravimo poveznicu, izlazak i što bolji pristup na auto-put, kao i da gradimo kargo centar. Vrlo brzo treba da se počne s tim. Vlada je prošle godine obezbijedila lokaciju i zemljište za izgradnju zgrade i uprave za indirektno oporezivanje koja treba da se nalazi na ovom lokalitetu – rekao je Višković.

Kada je riječ o putnoj infrastrukturi, radiće se i na poboljšanju prilaznih saobraćajnica autoputu i boljoj povezanosti sa starim putem Banjaluka-Gradiška, koji bi trebalo rekonstruisati. Ukazano je i na potrebu da Laktaši, ali i ostale lokalne zajednice razvijaju potencijale za brzo planiranje projekata.

– Na primjer, sredstva iz Srbije namijenjena za opštine u Republici Srpskoj, odnosno za planirane projekte, ali neke opštine nisu riješile ni imovinsko-pravne odnose, dok sredstva na računima stoje. Sredstva ne treba da stoje neupotrebljena – izjavio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Nakon sastanka, predsjednik Vlade, načelnik opštine i ministri Srpske, posjetili su laktašku firmu Bepro, koja zapošljava 110 radnika, a koja je uprkos pandemiji, zabilježila rast i nove investicije u iznosu 5 i po miliona maraka.

– Važno je što će biti još zapošljavanja u ovoj kompaniji, a posebno mi je drago što pandemija virusa korona nije uticala na poslovanje – poručio je Višković.

Radna posjeta zvaničnika Republike Srpske opštini Laktaši prva je u nizu u narednih tri – četiri mjeseca.

Plan je da predsjednica i premijer Srpske i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, razgovaraju s predstavnicima svih lokalnih zajednica u Srpskoj.

Izvor: RTRS

Pratite nas i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.