Naslovna Info Gradiška Opština Gradiška potpisala ugovor o saradnji sa Garantnim fondom Srpske

Opština Gradiška potpisala ugovor o saradnji sa Garantnim fondom Srpske

GRADIŠKA – Privrednici i poljoprivrednici Gradiške u budućnosti bi znatno lakše mogli do kreditnih sredstava za nove investicije.

Opština je potpisala ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Garantnim fondom Republike Srpske koji omogućava lakše dobijanje bankarskih garancija.

Natašu Trninić, studentkinju bogatog preduzetničkog duha, nemogućnost obezbjeđenja kreditnih sredstava znatno sputava u proširenju proizvodnje na porodičnom pčelinjaku.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić istakao je da je Opština potpisala sporazum o tehničkoj saradnji sa Garantnim fondom RS čime će poljoprivredni proizvđači i mala i srednja preduzeća sa područja opštine Gradiška lakše pristupiti komericijalnim bankama da bi ostvarili kreditne linije i unaprijedili proizvodnju.

-Prije svega to će biti interesantno za male poljoprivredne proizvođače koji imaju nedostatke da bi obezbijedili garancije za manje kredite za pokretanje, organizovanje proizvodnje ili nabavke sredstava za rad – istakao je Adžić.

On je podsjetio da iz opštinskog budžeta za 2017. godinu planirano je 50.000 KM za subvencije kamata za poljoprivredne kredite i 250.000 KM za razvoj preduzetništva.

Nedavno potpisan ugovor opštinskog rukovodstva o poslovno-tehničkoj saradnji sa Garantnim fondom samo je jedan od segmenata pomoći privredi.

Garantni fond Republike Srpske raspolaže kapitalom od 30.000.000 maraka koji je dovoljan za izdavanje garancija na kreditna sredstva u vrijednosti od 90.000.000 maraka.