Naslovna Info Gradiška Opšta bolnica Gradiška: Revolveraš krenuo u obračun sa ljekarom

Opšta bolnica Gradiška: Revolveraš krenuo u obračun sa ljekarom

Gradiška – Policija u Gradišci uhapsila je Edina Kahrića (34) koji je izazvao dramu u prijemnom odjeljenju Opšte bolnice mašući gasnim pištoljem u namjeri da se obračuna sa jednim ljekarom.

Kahrić je u ponedjeljak oko 18.40 časova ušao pijan u bolnicu tražeći ljekara, koji u to vrijeme nije bio na poslu, kako bi se obračunao s njim zbog navodno loše medicinske usluge. Panika je nastala kada je Kahrić pred pacijentima u prizemlju prijemnog odjeljenja vičući i kovitlajući pištoljem prijetio medicinarima.

U bolnici kažu da je Kahrić njihov pacijent i tvrde da nije bilo nikakvih nesporazuma koji bi bile uzrok takve njegovu reakcije.

– Znamo ga kao stalnog pacijenta. Dolazio je nešto zbog srca, a kasnije zbog glavobolje. Nije bio teško bolestan tako da je bijes koji je iskalio na nas radnike najvjerovatnije izazvan zbog alkohola – kazali su u Opštoj bolnici.

Policija je odmah nakon dojave stigla u bolnicu, a Kahrić je uhapšen u bolničkom krugu gdje je pronađen i gasni pištolj.

– Izvršena je kriminalistička obrada i u toku je dokumentovanje krivičnog djela ugrožavanje bezbjednosti – rekli su u Centru javne bezbjednosti Banjaluka.

Alkotestiranjem je utvrđeno da je Kahrić imao jedan promil alkohola u krvi.

Direktor Opšte bolnice Gradiška Vlado Marjanović kazao je da su radnici ove ustanove zgroženi zbog incidenta.

– Pacijent je potpuno bespotrebno izazvao incident i paniku u medicinskom centru. Bio je pijan, a ljudi u takvom stanju naprave svakakvu glupost i svašta sebi dozvole – istakao je Marjanović.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić kaže da napadi na medicinsko osoblje nisu rijetkost.

– I prethodnih godina bilo je napada na ljekare u zdravstvenim ustanovama u RS. Incident u Gradišci je posebno zabrinuo zdravstvene radnike, jer ova bolnica nema obezbjeđenje – rekao je Granulić i dodao da bolnicu obezbjeđuje iznajmljeno obezbjeđenje i da su menadžment ustanove i osnivač napravili propust.

U Fondu zdravstvenog osiguranja ističu da u cilju kontrole zdravstvenih ustanova redovno anketiraju osiguranike.

– Pacijenti su u visokom procentu zadovoljni radom ljekara. Zaštitnicima prava osiguranika godišnje se obrati više od 8.000 osiguranika uglavnom da bi se informisali o svojim pravima. Prigovori osiguranika odnose se uglavnom na to da im nije izdata uputnica za neku uslugu, da im je pogrešno naplaćena usluga i da dugo čekaju na pojedine preglede – dodali su u Fondu.

Zakon

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti RS propisano je da pacijent kojem je uskraćena zdravstvena zaštita ili nije zadovoljan uslugom može podnijeti prigovor direktoru zdravstvene ustanove.

– Direktor u roku od 15 dana od dana podnošenja prigovora utvrđuje činjenice na osnovu kojih donosi konačnu odluku. Pacijent koji je nezadovoljan konačnom odlukom može pokrenuti sudski spor – istakli su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Izvor: Glas Srpske