Naslovna Info Gradiška OPOZICIJA ŽELI NEZAVISNOG KANDIDATA: Zahuktava se kampanja za izbor gradonačelnika u Gradiški

OPOZICIJA ŽELI NEZAVISNOG KANDIDATA: Zahuktava se kampanja za izbor gradonačelnika u Gradiški

GRADIŠKA – Nakon što je SNSD u Gradiški objelodanio da će kandidat ove partije za gradonačelnika ponovo biti Zoran Adžić, opozicija je pojačala aktivnosti kako bi što prije izabrala svoga kandidata za najvišu lokalnu funkciju nudeći podršku ličnostima bez političkog angažmana.

U toku su pregovori sa nekoliko osoba, čija imena Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa drže u velikoj tajnosti. Tek ukoliko u tome ne uspiju, zajedničkog kandidata, a na osnovu stranačke ankete, izabraće među članovima Partije demokratskog progresa odnosno Srpske demokratske stranke.

To je za Srpskainfo izjavio Mirko Samardžija, predsjednik gradske organizacije SDS Gradiška, uvjeren da će izbor opozicionog kandidata biti okončan najduže za dvije sedmice.

– U PDP su zauzeli stav da oni primarno trebaju predložiti kandidata, jer su u prethodna dva mandata podržali kandidata SDS za načelnika odnosno gradonačelnika. Podsjećam, to je bio Zoran Latinović. Primarno je ovaj put zajednički kandidat trebao biti Milan Švraka (PDP). Sada je izvjesno da je ta mogućnost otpala. Zato smo odredili navedene tri opcije, koje su u skladu sa našim zajedničkim interesima i stavovima – izjavio je Samardžija, rekavši da su u toku pregovori sa potencijalnim nestranačkim kandidatima, izbjegavajući da otkrije njihova imena.

Mirko Samardžija

– Ukoliko u tome ne uspijemo, pribjeći ćemo drugim mogućnostima. Da li će to biti kandidat iz PDP ili SDS, vidjećemo. Za sada nemamo ništa konkretno ali u martu ćemo riješiti i tu enigma – pojasnio je Samardžija.

Naš sagovornik, koji se u političkim kuloarima zajedno s predsjednikom gradskog PDP Radislavom Dončićem pominje kao mogući kandidat za gradiškog gradonačelnika, rekao je da pregovaraju sa još nekoliko partija o koalicionom djelovanju i podršci zajedničkom kandidatu.

– Razgovaraćemo sa svima o saradnji izuzev vladajućih partija, prije svih SNSD i njihovim koalicionim partnerima, suštinski DNS i Socijalističkom partijom – naveo je Mirko Samardžija.

Radislav Dončić, predsjedenik PDP u Gradiški, koji je nedavnoj na ovoj stranačkoj funkciji naslijedio višegodišnjeg predsjednika Milana Švraku, rekao nam je da oni nisu isključivi u pregovorima sa SDS.– Mi ćemo ponuditi kandidata koji ima šanse da pobijedi Zorana Adžića, kandidata SNSD, bez obzira da li je on član PDP, SDS-a ili nezavisni kandidat. Istina je da je postojala mogućnost da to bude Milan Švraka, ali se on izjasnio da zbog poslovnih i privatnih obaveza nije u prilici da prihvati ponuđenu kandidaturu – rekao je Dončić za Srpskainfo.

Radislav Dončić

On smatra da opozicioni kandidat može pobijediti u Gradiški i promijeniti političke tokove utemljene u ovoj sredini u posljednje 4 godine. Na naše pitanje da li bi Radislav Dončić, inače odbornik u Gradskoj skupštini i najistaknutiji opozicionar u ovom mjestu, ukoliko se stranačke strukture tako izjasne, prihvatio kandidaturu za gradonačelnika, rekao je da takva mogućnost za sada nije u opticaju, ali nije ni isključena.

– Još nismo govorili o jednom imenu, mada se i ja tu pominjem, ali je osnovna težnja, ma ko to bio, da naš izbor bude osoba koja može pobijediti, steći najveće povjerenje birača. Smatram da ima kandidata sa većim šansama od mene, ali i od Zorana Adžića. Sve ću učiniti da opozicioni kandidat dobije podršku PDP – izjavio je Dončić.

Tribina opozicije

Na Tribini koju su u Gradiški organizovali SDS i PDP, vodeće opozicione partije u Gradiški, primarno mjesto imali su ovogodišnji lokalni izbori s naglaskom na izbor kandidata za gradonačelnika.

Branislav Borenović, predsjednik PDP RS, rekao je da očekuje pobjedu opozicije na lokalnim izborima u Gradiški, a Milan Švraka, narodni poslanik PDP iz ovog grada, preecizirao je da će PDP i SDS zajednički nastupiti na lokalnim izborima. Njihov temeljni cilj je promjena lokalne vlasti koju predvodi SNSD.

Radislav Dončić smatra da je tribina uvod u lokalne izbore. Na ovaj način, javnim istupanjima i skupovima, kaže Dončić, oni žele čuti glas naroda.

Mirko Samardžija, predsjednik GO SDS, kaže da je opozicija uvjerena u pobjedu na lokalnim izborima.