Naslovna Info Društvo Ograničavaju kupovinu ulja i brašna mimo stava Vlade

Ograničavaju kupovinu ulja i brašna mimo stava Vlade

BANjALUKA – Prodavci u Srpskoj nastavili su sa povećanjem cijena kako osnovnih životnih namirnica, tako i ostalih proizvoda, a s druge strane, sve više njih uvodi ograničenja kada je u pitanju prodaja ulja i brašna.

Tako u marketima “Đurić” na jednom računu ne može da bude više od pet litara ulja i 25 kilograma brašna. S druge strane, u “e-marketu” u banjalučkom naselju Ada prodaja ulja je ograničena na tri litra, a brašna na 25 kilograma.

U tržnom centru “Fis” u Banjaluci kupci mogu da nabave do pet litara ulja, a zabrane nema za ostale namirnice. U Inspektoratu RS kazali su da zakonski nije moguće ograničiti količinu kupovine nekog artikla, te da prodavci mogu uvesti ograničenje samo na osnovu odluke Vlade RS, a ta mjera još nije donesena.

I dok pojedini ograničavaju prodaju, cijene nastavljaju da rastu pa je tako vreća brašna od 25 kilograma dostigla i cijenu od 40 maraka, što domaće stanovništvo ne pamti da je ikada bilo.

Riječ je o brašnu proizvođača “Klas” iz Sarajeva, tip 500, a potrošači pričaju da je poskupjelo i brašno proizvođača “Mlin Stojanović” iz Bijeljine te da vreća od 25 kilograma košta takođe 40 maraka.

U “Fisu” su juče potvrdili da vreća brašna sarajevskog “Klasa” košta 39,40 maraka. Nastavljen je juče i rast cijena hljeba, ali i ostalih proizvoda od brašna, kao što su lepinje, koje sada koštaju 70 feninga, što je poskupljenje za 20 feninga u odnosu na prošlu sedmicu.

– Ranije su neki formirali više cijene hljeba, a u našim pekarama je od juče hljeb skuplji za 15 feninga. Glavni razlog za to je rast cijena brašna – rekao je vlasnik pekare “Manja” Saša Trivić koji je i na čelu Unije udruženja poslodavaca RS.

Kada je riječ o ograničenju prodaje ulja i brašna, Trivić navodi i da je glavni razlog sprečavanje preprodaje ovih namirnica.

I tržišna inspekcija kontrolisala je od 14. do 18. marta tržne centre i markete kako bi utvrdila da li poštuju Uredbu o ograničenju marži u prometu robe. Inspektori su obavili 15 kontrola i utvrdili nepravilnosti u 12 slučajeva, zbog kojih je izdato 26 prekršajnih naloga u vrijednosti od 111.700 maraka.

Skuplja i kafana

Kafa je u pojedinim ugostiteljskim objektima od juče skuplja za pola marke, a predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić naveo je da će oni koji nisu korigovali cijene to učiniti idućih dana.

– One će biti više od 10 do 15 odsto. Sve je poskupjelo pa će i naše usluge. Kafana je luksuz, nije moranje. Onaj ko nema para za kafanu neka sjedi kod kuće. Tako je bilo i do sada – naveo je Tatić.

Izvor: Glas Srpske