Naslovna Info Oglasili se Grci: Evo zašto smo zabranili ulazak Srbima

Oglasili se Grci: Evo zašto smo zabranili ulazak Srbima

IZVOR: GULIVER/GETTY IMAGES PLUS/ISTOCK/RASILNUT1

“Grčka mora da poštuje odluke EU” – ovim riječima počinje zvanično saopštenje turističkim agencijama u Srbiji.

Konvoj od pet autobusa sa srpskim turistima danas je trebao da krene put Evie, Parge i Halkidikija. Turisti su bili spakovani, vodiči i vozači spremni, autobusi napunjeni gorivom. Kolona dugačka 20 kilometara automobila sa srpskim tablicama čekala je cijeli dan na bugarsko-grčkoj granici. Oko podneva je javljeno da granica, izgleda, neće biti otvorena.

“Grčka mora da prati preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama, To se, takođe, odnosi na putnike iz Srbije. Ovi turisti će moći da uđu u zemlje EU od 1. jula”. Ovako glasi saopštenje koje su danas kasno popodne dobile srpske turističke agencije.

“Definitivno do 1. jula srpski turisti neće moći da uđu na teritoriju Grčke, svi smo zatečeni i molimo turiste za strpljenje”, kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije JUTA.

Agencije su prošle nedjelje dobile nove cjenovnike od grčkih hotelijera i smještaj je, u prosjeku, bio od 20 do nevjerovatnih 40 odsto jeftiniji. Nažalost, gaf grčkih vlasti da prvo obećaju, a onda odluče da ne otvore granicu teško će uticati na ovu sezonu.

Kako Novosti nezvanično saznaju, agencije je danas trebalo da potpišu ugovore o čarter letovima sa “Avioletom”, ali je to odloženo. Prvi čarteri trebalo je da polete početkom jula, ali u agencijama više nisu sigurni da se Grčka neće ponovo predomisliti i promijeniti odluku o otvaranju granica.

Kakve će biti posljedice u Grčkoj zbog neotvaranja granica za srpske turiste – tek će se znati, ali među srpskim agencijama je ponovo iznijet zahtjev da se ova sezona “ukine”. Naime, srpske agencije su dale kaparu grčkim hotelijerima, koju oni ne žele da vrate, a višemjesečnu neizvjesnost ne mogu finansijski da podnesu.