Naslovna Info Gradiška ODŽANO “JEDANAESTO POTKOZARSKO POSIJELO” U GORNJIM PODGRADCIMA (FOTO)

ODŽANO “JEDANAESTO POTKOZARSKO POSIJELO” U GORNJIM PODGRADCIMA (FOTO)

GRADIŠKA – U Gornjim Podgradcima je održano jedanaesto Potkozarsko posijelo, tradicionalna kulturna manifestacija koja je okupila kulturno-umjetnička društva i izvorne muške i ženske pjevačke grupe sa područja Gradiške, Omarske, Prijedora, Kostajnice, Banjaluke, kao i KUD ”Ilićka” iz Brčkog i Srpsko kulturno društvo ”Prosvjeta” iz Okučana.

Predsjednik KUD ”Kozara” koje je domaćin i organizator manifestacije, Nemanja Panić rekao je da ova manifestacija ima za cilj očuvanja tradicije igranja i izvornog pjevanja Potkozarja i prenošenje običaja na mlađe generacije.

-Svake godine pokušavamo dovesti u goste kulturna društva i grupe iz drugih krajeva, i možemo reći da se svake godine odazove sve veći broj mlađih učesnika, što nam je izuzetno drago – istakao je Panić.

KUD ”Kozara” iz Gornjih Podgradaca je jedno od najstarijih društava na regiji, tačan datum osnivanja nije poznat, ali postoje fotografije koje pokazuju da je društvo uveliko radilo još 1932.godine.

Danas broji preko 80 članova, od najmlađih do nastarijih generacija, a može se pohvaliti i najmlađom ženskom pjevačkom grupom koju čine djevojčice do 15 godina starosti.

mnogo psoetilaca na podgrdackom prelu defile u podgradcima gosti iz mnogih krajeva stigli u podgradce pjevacka grupa iz grbavaca podgradacko prelo