Naslovna Info Gradiška ODUZETO 13 VOZAČKIH DOZVOLA: Alkoholizam veoma raširen među omladinom u Gradiški

ODUZETO 13 VOZAČKIH DOZVOLA: Alkoholizam veoma raširen među omladinom u Gradiški

GRADIŠKA – Saobraćajna policija u Gradiški je tokom ovonedjeljne kontrole, samo za pet sati, oduzela 13 vozačkih dozvola zbog upravljanja vozilima pod uticajem alkohola, što je veoma alarmantan podatak.

Tokom ove akcije, navedeno je u saopštenju Policijske uprave u čijoj nadležnosti je i opština Srbac, ukupno je kontrolisano 89 učesnika u saobraćaju. Oni su podvrgnuti testu utvrđivanja prisutva alkohola u organizmu. Jedan vozač, zbog  koncentracije alkohola u organizmu preko 1,5 grama po kilogramu je uhapšen, jer je predstavljao izrazitu opasnost po svoj, ali i živote ostalih učesnika u saobraćaju.

Na nedavnoj konferenciji za medije u Policijskoj upravi Gradiška, konstatovano je da visok procenat vozača pod uticajem alkohola čini omladina.

– Evidentna je pojava alkoholizma među mladim vozačima, ali i u cijeloj zajednici, što predstavlja veliki problem koji se reflektuje u različitim društvenim sferama. To je, posmatrano iz policijskog ugla, naročito problematično u saobraćaju. Vozači pod uticajem alkohola uzrokuju saobraćajne nezgode s tragičnim posljedicama – kazao je za Srpskainfo Željko Puzić, zamjenik načelnika Polcijske uprave Gradiška.

On takođe ističe da osobe u alkoholisanom stanju često čine krivična djela, nasilje u porodici i uopšte u svojoj sredini, u zajednici.

– Veoma je važno preventivno djelovanje više faktora u društvu. Kada problem dođe u nadležnost policije, to je u mnogim slučajevima kasno, znak da su ranije načinjeni propusti, a mi smo u takvim situacijama prinuđeni da se bavimo posljedicama – kazao je Puzić.

Željko Puzić

On smatra da su, pored ostalog, potrebna ograničenja u prodaji akoholnih pića maloljetnim osobama te druge, efikasnije mjere od sadašnjih.

Dejan Trifković, načelnik Odjeljenja saobraćajne policije, podsjeća da ni kaznene mjere od 50 do 400 KM za vožnju pod uticajem alkohola, čak i do 5.000 KM u slučaju saobraćajne nezgode za pijanog vozača koji je skrivio, nisu dale očekivane rezultate.

– Tokom vanredne situacije, kada nisu radili ugostiteljski objekti, imali smo drastično smanjenje saobraćajnih nezgoda. Za mjesec dana na području Policijske uprave Gradiška dogodile su se samo tri nezgode s težim posljedicama, niko nije stradao, što je nekoliko puta manje nego u redovnim okolnostima – naveo je Trifković.

Dejan Trifković

Alarmantno je, kaže Trifković, da mladi vozači, naročito tokom izlazaka vikendom, konzumiraju alkoholna pića, zbog čega je policija prinuđena da ih privede na triježnjenje zadržavanjem u Policijskoj stanici. Česta posljedica alkoholizma je nasilje u porodici, navode u Policijskoj upravi Gradiška, naglašavajući da je to veoma raširena i zabrinjavajuća pojava.

– Takođe, u blizini ugostiteljskih objekata dolazi do narušavanja javnog reda i mira. Zato naša Policijska uprava, u saradnji s policijskim strukturama Republike Srpske, provodi akcije upozorenja odnosno suzbijanja alkohola – kazao je za Trifković za Srpskainfo.

Bojan Mišetić, načelnik Kriminalističke službe, naglašava da alkoholizam uzrokuje širok spektar prestupa. Zabrinjavajuće je, kazao je on, da alkohol postaje stil života koji se sve manje suzbija i osuđuje u zajednici.

Posljedice

Osim duvana, alkohol je među prvim sredstvima ovisnosti sa kojima se mladi u RS, BiH i regionu susreću. Jedna trećina mladih i adolescenata pije alkohol, pokazalo je istraživanje koje je u BiH realizovalo Udruženje za prevenciju ovisnosti „Narko-ne“. Takvim zabrinjavajućim rezultatima najviše doprinose niske cijene alkohola, laka dostupnost i nekontrolisana promocija.

– Naše društvo, nažalost, još uvijek nije svjesno razmjera problema, zbog duboko ukorijenjenih društvenih normi koje se prenose generacijama, a u kojima je alkohol sastavni dio zabave, žalosti, odrastanja, iskazivanja bunta i slično. Alkohol je na neki način dio nasljeđa, koje nas od najranije dobi uči da moramo konzumirati alkoholna pića da bismo se uklopili u društvo – suština je brojnih istraživanja na ovu temu, koja, nažalost, nisu bitno doprinijela pozitivnim promjenama.