Naslovna Info Gradiška Održano predavanje o Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom

Održano predavanje o Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom

GRADIŠKA – Povodom obilježavanje Nedjelje borbe protiv glaukoma, Gradska organizacija slijepih Gradiška organizovala je sinoć predavanje o Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, koje je održala diplomirani pravnik Dajana Vujanović.

Vujanovićeva je navela da Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom, koju su Ujedinjene nacije usvojile 2006., a u BiH ratifikovala 2010. godine, garantuje osaobama sa invaliditetom prava na život, obrazovanje, rad, sport, kulturu.

Ona je istakla da najizraženije probleme slijepih osoba u Gradišci, ali i cijeloj Republici Srpskoj i BiH, predstavljaju arhitektonske barijere i loše poznavanje načina komunikacije službenika javnih institucija sa ovim kategorijama stanovništva, te neusklađenost pojedinih zakonskih riješenja sa pomenutom Konvencijom.

Nakon predavanja o Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, u prostorijama Gradske organizacije slijepih u Gradišci prikazan je i kratki dokumentarni film „Jedan dan slijepe osobe“.

U okviri obilježavanja Nedelja borbe protiv glaukoma juče održano i predavanje o ovoj bolesti, a sve navedene aktivnosti realizovane su u okviru projekta koje je finanisralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Izvor: Radio Gradiška / M. Malešević

Pratite nas i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.