Naslovna Info Gradiška Održana Svetosavska akademija “Vo vijeki vjekov” u Kulturnom centru Gradiška (FOTO)

Održana Svetosavska akademija “Vo vijeki vjekov” u Kulturnom centru Gradiška (FOTO)

GRADIŠKA – U Gradišci je sinoć održana Svetosavska akademija pod nazivom “Vo vijeki vjekov”, na kojoj su treći put za redom dodjeljene i nagrade najboljim učiteljima, nastavnicima i profesorima.

Gradonačelnik Grada Gradiška Zoran Adžić istakao je da se u Gradišci već tradicionalno održava Svetosavska akademija i istuče značaj lika i djela Svetog Save za pravoslavlje i  srpski narod.

On je istakao da obilježavajući praznik posvećen prvom arhiepiskopu, državotvoracu i osnivaču Srpske pravoslavne crkve, koji škole obiljažavaju kao svoju slavu.

“U duhu Svetosavlja čuvamo našu tradiciju, običaje i duhovnost, naš narod i Republiku Srpsku”, istakao je Adžić.

On je nagalsio da dodjelom priznanja za nabolje prosvjetne radnike Gradska uprava želi da im zahvali na njihovom trudu i da ih dodatno motiviše da i dalje izvode mlade generacije na prvi put i formiraju ih kao zrele ličnosti.

Autor Svetosavske akademije profesorica Radana Vila Stanišljević istakla je da naziv Akademija govori da je Sveti Sava bio onaj  koji se bogojavio i bogočastio cijeli svoj život, kako bi nas naučio kako da živimo i postojimo.

“On je stvorio narod koji večeras prati akademiju”, istakla je Stanišljevićeva.

Za najboljeg nastavnika razredne nastave izabrana je Olgica Tepić iz Osnovne škole “Danilo Borković” Gradiška, dok je za najboljeg nastavnika predmetne nastave izabran Neđo Malić iz Osnovne škole “Petar Kočić” Nova Topola.

Nagradu za najboljeg nastavnika u odjeljenju učenika sa posebnim vaspitno –obrazovnim  potrebama dobila je Duška Kotur iz Osnovne Škole “Vasa Čubrilović” Gradiška.

Najbolji nastavnik Osnovne muzičke škole “Branko Smiljanić” je Tanja Ristić, dok je nagrada za najboljeg profesora pripala Radovanu Marjanoviću iz Tehničke škole Gradiška.

Marjanović, koji u “Tehničkoj školi” radi od 2002. Godine, kaže da je ova nagrada velika čast i priznanje ali i plod velikog rada sa učenicima.

On se zahvalio svojoj porodici na podršci u radu, kolegama iz škole koji su ga predložili i Gradskoj upravi i gradonačelniku, koji nagrađuju najbolje prosvjetne radnike.

U program Akademije učestvovali su Gradski mješoviti hor “Lira”, glumci Gradskog pozorišta Gradiška Draško Vidović i Admir Mešić, vokalni solista Teodora Čikić, pijanist Dinko Blagojević, sopran Albina Smajlović i učenici gradiških osnovnih i srednjih škola.

Svetosavskoj akademiji, koja je održana u Kulturnom centru Gradiška, prisustvovali su poslanici iz Gradiške u Narodnoj skupštini Republike Srpkse, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, lokalne vlasti, vaspitno- obrazovnih ustanova, kulturnih i drugih ustanova i preduzeća, te brojni građani.