Naslovna Info Gradiška ODRŽANA SJEDNICA GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE: Pogledajte šta je Štab...

ODRŽANA SJEDNICA GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE: Pogledajte šta je Štab odlučio u Gradišci

GRADIŠKA – U Gradišci je danas održana deveta sjednica gradskog Štaba za vanredne situacije na kojoj su donesene odluke o ublažavanju pojedinih mjera koje se odnose na zabrane i ograničenja rada poslovnih subjekata, u cilju sprječavanja širenja virusa korona.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je novinarima da do 25. maja ostaje na snazi zabrana javnih okupljanja na bazenima, velnes i spa centrima, posebno u sklopu ugositetljskih objekata za smještaj, zabrana takmičenja sportskih organizacija, te zabrana rada svadbenih salona i  svih skupova privatnog karaktera.

„Novom odlukom i naredbom Štaba za vanredne situacije Grada Gradiška dozvoljava se rad u vremenskom periodu do 21 čas trgovinama na veliko i malo, subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača, ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, subjektima koji vrše dostavu hrane, privatnim stomatološkim ambulantama, uslužnim i zanatskim djelatnostima, frizerskim salonima i drugim subjektima za uljepšanje i njegu tijela, poljoprivrednim apotekama i apotekama, benzinskim pumpama i plinskim stanicama“,  istakao je Adžić.

Adžić je dodao da se dozvoljava rad tržnica i zelenih pijaca od 7 do 15 časova, te stočnih pijaca od 6 do 13 časova.

On je naglasio da se svi poslovni subjekti moraju pridržavati uputstava o načinu rada koje je  izadao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, te da će poštovanje tih uputstava kontrolisati Komunalna policije i sanitarno-zdravstveni inspekotri.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška Slađana Tepavac izjavila je danas da je u posljednjih nekoliko dana došlo do porasta broja novozaraženih građana Gradiške virusom korona.

Ona je istakla da je, iako se u Gradišci bilježi povećan broj zaraženih osoba, analizom podataka utvrđeno da je došlo do slabljenja virusa, uzimajući u obzir činjenicu da je posljednje vrijeme registrovan veliki broj asimptomatskim slučajeva zaraze, te da je dosta oboljelih sa lakom kliničkom slikom.

„Na području Gradiške do sada je registrovano 49 lica zaraženih virusom korona, a u ovaj broj ubrojamno i jednu doktoricu koja radi u Bolnici ali ima mjesto prebivališta u Banja Luci,“ navela je Tepavac, nakon sjednice Štaba za vanredne situacije grada Gradiška.

Ona je navela da je do sada oporavljeno 12 lica, te da je među ukupno 49 zaraženih 17 osoba muškog i 32 ženskog pola, od kojih je 28 osoba starije, 14 srednje i 7 osoba mlađe životne dobi.

Tepavac je rekla da se na grudnom odjelu Bolnice Gradiška trenutno nalazi 8 osoba, od kojih je sedam iz Gradiške i jedan osoba iz Srpca, te da je njihovo trenutno stanje zadovoljavajuće i stabilno.

Ona je dodala da se dvije osobe iz Gradiške trenutno nalaze na Klinici za infektivne bolesti UKC-a u Banja Luci, a da je prije par dana jedna osoba otpuštena sa ove klinike i da se trenutno nalazi u kućnoj izolaciji.

„Jedno lice se nalazilo na lokaciji stare bolnice u Banja Luci i danas će se vratiti u izolacioni prostor Bolnice Gradiške gdje će boraviti 14 dana,  dok 21 lice bez simptoma boravi u Studentskom centru  „Nikola Tesla“ “, navela je Tepavac.

Ona je dodala da su nažalost preminule četiti osobe iz Gradiške kod kojih je registrovan virus korona, te da se radi o osobama koje su imale nekoliko udruženih hroničnih bolesti.

Tepavac je rekla da je trenutno zareženo šest  medicinskih sestara i jedna doktorica iz Gradiške, od kojih su tri medicinske sestra juče otpuštene iz Studenskog centra „Nikola Tesla“ i upućene u kućnu izoloaciju u trajanju od 14 dana.

Ona je dodala da u Domu zdravlja Gradiška nije bilo slučajeva zaraze medicinskih radnika, te da se trenutno u lokalnom karantinu u Gradišci nalaze 22 osobe.

U kućnoj izolaciji je tranutno 100 osoba, dok je iz izolacije izašlo 836 osoba.