Naslovna Info ODRŽANA ROGOLJSKA ŽETVA NA IMANJU SAVE VASILJEVIĆA

ODRŽANA ROGOLJSKA ŽETVA NA IMANJU SAVE VASILJEVIĆA

Etno manifestacija “Rogoljska žetva 2014” održana je po peti put za redom u gradiškom selu Rogolji, na imanju Save Vasiljevića.

Više od 2000 hiljade posjetilaca imalo je priliku da prisustvuje kosidbi i vršidbi žita na starinski način, srpom, kosom, konjskom kosačicom i samovezom, te vršidbi na guvnu. Rogoljku žetvu su upotpunile i izložna etno eksponata, poljoprivredne mehanizacije, tradicionalnih jela, defile konja i fijakera i prigodan kulturno-umjetnički program. Manifestaciji su prisustvovali predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, načelnik opštine Gradiška, Zoran Latinović, i brojni drugi predstavnici republičkih i lokalnih vlasti.

Domaćin Savo Vasiljević, naveo je da je cilj Rogoljske žetve da se kroz prikaz starinskog načina kosidbe i vršidbe žita, prije svega mladim ljudima predstavi koliko je posao seljaka nekada bio težak i mukotrpan.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, istakao je da Rogoljska žetva prikazuje na koji način su seljaci nekada obezbjeđivali hranu za svoja domaćinstva i otima od zaborava seoske mobe koje su bile dominantan oblik okupljanja naroda i međusobnog pomaganja tokom sezonskih poljoprivrednih radova. Dodik je naglasio da ova manifestacija ima sve elementa – specifičan karakter i posjećenost da postane manifestacija od republičkog značaja.

Načelnik opštine Gradiška, Zoran Latinović, rekao je da Rogoljska žetva prikazuje koliko je nekada bio težak život na selu, ali i podsjeća da, i pored savremene mehanizacije, seljaku ni danas nije lako, imajući u vidu oštru konkurenciju na tržištu i česte vremenske nepogode, koje nanose velike štete poljoprivrednoj proizvodnji. Latinović je naveo da ove godine prinos strnih žita nije zadovoljavajući, ali da bi zbog povoljnijih vremenskih uslova prinos kukuruza mogao biti i rekordan, što daje nadu da će ovogodišnje štete u poljoprivrednoj proizvodnji bar malo biti ublažene. Latinović je rekao da će lokalna uprava kroz izložbe voća, povrća i stoke, koje će organizovati u okviru “Gradiške jeseni”, nastojati da Gradišku predstavi kao jednu od najagrarnijih opština u Republici Srpskoj.

Radio Gradiška