Naslovna Kultura Knjige Održana promocija knjiga Slobodana Nagradića

Održana promocija knjiga Slobodana Nagradića

GRADIŠKA – U Kulturnom centru Gradiška sinoć je održana promocija šest knjiga autora Slobodana Nagradića, u organizaciji Srpskog prosvjetnog kulturnog društva ”Prosvjeta” Gradiška.

Riječ je o pet knjiga koje je napisao autor : ”Stari izazovi-novi odgovori”, “Bosna-versus-Srpska”, “Arhipelag javnih angažmana”, “Sociološko-politikološke marginalije” i “Položaj nacionalnih manjina u BiH” i knjizi ”1914-danas” u kojoj je bio priređivač.

-Ono što povezuje ovih pet knjiga, kao zajednički nazivnik je pokušaj istraživanja društvenih, političkih,kulturnih, duhovnih, jezičkih, nacionalnih i svih onih problema sa kojima se suočava Republika Srpska, Bosna i Hercegovina pa i širi srpski prostor .To je promišljanje događaja koji su zadesili narode, a prije svega srpski narod u bivšoj Jugoslavije od 90-tih godina. Konstatovao sam da je srpski narod loše prošao i da je jedina dobra stvar tog istorijskog procesa nastanak Republike Srpske. Ipak, Republika Srpska iman nekoliko svojih izazova, ona nije dovršena država, ona je državotvorni entitet unutar BiH. Mi ne možemo ignorisati postojanje BiH i trebamo pronaći najbolje rješenje i za nas i za BiH. Napisao sam ovih pet knjiga i priredio knjigu“ 1914 –danas“, sa željom da ova istraživanja pomognu akterima i politici i ljudima koji donose odluke da produžimo život republike i učinimo ga snošljivijim unutar BiH, rekao je Nagradić.
Nagradić ističe da su knjige prvenstveno namijenjene stručnoj javnosti, političarima , novinarima i studentima.
Pored autora na sinoćnoj promociji o djelima Slobodana Nagradića govorili su prof. dr Milan Blagojević i mr Željko Vujadinović.